Ushqimet e skuqura 17 vjeçarit ia morrën shikim dhe dëgjimin

Ushqimet e skuqura 17 vjeçarit ia morrën shikim dhe dëgjimin

Një i ri ka mbetur i shurdhër dhe i verbër pasi ka mbajtur një dietë me patate të skuqura, salçiçe dhe thërrime. 17-vjeçari – nëna e të cilit tha se ai pushoi së ngrëni ushqimet e duhura kur ai ishte shtatë vjeç.

Familja nga Bristol – të cilët dëshirojnë të mbeten anonimë – thanë se së pari e dinin se diçka nuk ishte në rregull kur dëgjimi i të riut filloi t’i humb kur ai ishte 14 vjeç. Në fillim dukej se ai kishte çrregullim të marrjes së ushqimit (ARFID) dhe mungesa e tij e mëvonshme e ushqimit shkatërroi nervin e tij optik, duke shkaktuar një gjendje të njohur si neuropati optike ushqyese (NON), transmeton rtv21.tv.

Nëna e tij, e cila është në të 40-at e saj, tha se humbja e dëgjimit dhe shikimit të tij do të thotë se ai nuk ka punë dhe asnjë jetë shoqërore. “Ne nuk mund ta besonim atë kur na thanë se çfarë kishte ndodhur. Na është thënë që dëmi është i pakthyeshëm. Ka qenë një makth”, tha ajo.

Ai tani merr shtesa me vitamina – por dieta e tij është akoma shumë e njëjtë. “Jeta e adoleshencës është shkatërruar nga gjendja e tij, tha mamaja e tij”, shtoi ajo.

Ndërsa familja dëshiron të mbetet pa emër. Mirëpo ata kanë rënë dakord që çështja të raportohet në revistën Annals of Medicine Medicine për të rritur ndërgjegjësimin për ARFID, si dhe rëndësinë e ushqyerjes për shëndetin e mirë të syve dhe veshit.

Kjo sëmundje është e rrallë në shtetet e zhvilluara dhe ka potencial të shërohet nëse diagnostikohet herët. Megjithatë, nëse lihet pa u trajtuar, shpie në verbëri të përjetshme./21Media