Telefoni armiku i shëndetit tuaj

Telefoni armiku i shëndetit tuaj

Ju mund ta mbani afër për një alarm apo madje të vëzhgoni cilësinë e gjumit tuaj për qëllime shëndetësore. Sidoqoftë, telefoni juaj celular nuk është një shoqërues i mirë i gjumit! Përveç gjumit, telefoni juaj po ju dëmton gjatë ditës në më shumë mënyra sesa realizoni.

1. Fjetja me të

Një telefon celular është në thelb një transmetues dhe marrës elektromagnetik. Kjo do të thotë se lëshon valë radio. Edhe pse nuk është vërtetuar akoma, studimi vazhdon të tregojë se si valët mund të ndikojnë në trurin tuaj pasi të ekspozohen për orë të gjata. Mund të të zgjojë me njoftime gjatë ciklit të gjumit. Nëse është e pamundur që ta fikni plotësisht ose ta mbani në një dhomë tjetër gjatë kohës që jeni duke fjetur, provoni ta mbani atë në aeroplan.

2. Duke u ekspozuar ndaj dritës blu për shumë kohë

Drita nga ekrani juaj shtypë melatoninën, hormonin që rregullon ciklin tuaj të gjumit që është një arsye tjetër që nuk duhet të jeni afër tij ndërsa flini. Drita blu gjithashtu shkakton dhimbje koke dhe probleme të syrit dhe shikimit. Provoni të rivendosni nivelet e dritës në telefonin tuaj dhe të ndizni filtrin e dritës blu, përcjell portali.tv

3. Përdorimi i tij me një sinjal të ulët

Kur shihni një sinjal të dobët në telefonin tuaj, në të vërtetë do të thotë që telefoni juaj po vë një sinjal më të fortë si transmetues dhe më shumë energji nga telefoni juaj celular do të thotë më shumë dëm për shëndetin tuaj. Dr. Devra Davis, autori i Shkëputjes: E vërteta në lidhje me rrezatimin e telefonave celularë, çfarë po bën industria për ta fshehur atë dhe si ta mbroni familjen tuaj, rekomandon përdorimin e një linje fikse ose për ta mbajtur telefonin sa më larg nga ju, kur të jetë e mundur sinjali është i ulët. Po ashtu bën që telefoni juaj të nxehet që është një rrezik tjetër.

4. Mbajtja e tij në kontakt me lëkurën tuaj

Ekzistojnë disa studime që përqendrohen në lidhjen midis telefonave celularë dhe kancerit, veçanërisht sinjalit të tyre të transmetimit që është rreth 900 MHz, gjë që e bën telefonin tuaj të nxehet. Lëkura juaj thith nxehtësinë lehtë në copa të vogla sa herë që e mbani afër trupit tuaj. Edhe pse nuk ka efekte të tjera të provuara të rrezatimit të frekuencës radiofonike në trupin e njeriut, ne e dimë për një fakt që raporti i absorbimit zvogëlohet në mënyrë dramatike kur mbani një distancë midis jush dhe telefonit tuaj.
Mundohuni të përdorni një kufje ose altoparlant ndërsa flisni në qelinë tuaj, për të mos lejuar që t’ju prekë dhe nëse nuk jeni duke e përdorur atë, lëreni atë larg prej jush për sa më pak ekspozim.

5. Shikimi në ekran me sjellje të keqe

Është një fakt i njohur që përdorimi i telefonave celular shkakton dëmtime të gishtit të madh si tenosynovitis. Ekziston një gjendje tjetër shëndetësore e telefonit celular të quajtur “qafë teksti”. Siç sugjeron emri, kur përkulni qafën përpara për të parë në ekran, stresi në shpinë të qafës së mitrës rritet gradualisht.

Dhe ndërsa koha kalon, pesha e qafës tuaj mund të jetë 5 herë më shumë se pesha juaj e kokës. Kjo shkakton dhimbje në qafë dhe anomali në sjellje. Mbajeni telefonin tuaj në nivelin e syve, duke e mbajtur qafën sa më drejt që të jetë e mundur.

Ndoshta ju jeni duke përdorur telefonin tuaj celular për të lexuar artikullin tonë! Përgatitni një listë kontrolli për të korrigjuar gabimet që mund të bëni dhe mos harroni të ndani mendimet tuaja me ne në komente./21Media