Ambienti i natës është i rëndësishëm për një gjumë të mirë

Ambienti i natës është i rëndësishëm për një gjumë të mirë

Hulumtimi i ri ka dëshmuar pretendimet e paraardhësve tanë se është më mirë të flihet nëse hapet një dritare ose derë në dhomën e gjumit.

Hulumtuesit holandezë nga Eindhoven përdorën metoda të teknologjisë së lartë për të monitoruar cilësinë e gjumit të 17 vullnetarëve të shëndetshëm gjatë pesë netëve.

Një grup pjesëmarrësish flinin me dyer ose dritare pjesërisht të hapura në dhomën e gjumit, duke lejuar ventilim më të mirë, ndërsa grupi tjetër fjeti në një dhomë të mbyllur.

Rezultatet e studimit treguan se dhomat me ventilim më të mirë kishin nivele më të ulëta të dioksidit të karbonit në ajër (gjatë frymëmarrjes krijohet dyoksidi i karbonit) dhe kjo ndikoi në gjumin më të mirë të pjesëmarrësve që flinin në dhomat me dritare ose dyer të hapura.

Niveli më i ulët i dioksidit të karbonit në dhomën e gjumit nënkupton një thellësi më të madhe dhe efikasitet më të lartë të gjumit, si dhe një numër më të vogël të zgjimit gjatë natës.

Steven Feinsilver, ekspert gjumi ishte i bindur për rezultatet e hulumtimit, i cili tha se ambienti i natës është i rëndësishëm për një gjumë të mirë. Jo të gjitha dhomat e gjumit prekën nga cilësia e gjumit tonë, pasi ambienti ynë i natës është i rëndësishëm për gjumë të mirë.

Është e njohur në përgjithësi se është më mirë të flihet në një mjedis më të ftohtë, por deri më tani nuk i është kushtuar vëmendje se si cilësia e ajrit të brendshëm ndikon në cilësinë e gjumit.

Hulumtimi më i saktë modern mund të ofrojë njohuri më të mira se si kushtet në dhomë (temperatura, lagështia, pastërtia e ajrit, zhurma, drita …) ndikojnë në cilësinë e gjumit.

Sot shkencëtarët kanë në dispozicion metodat moderne dhe bashkëpunimet kërkimore, instrumente precize për matjen e kushteve të dhomës, si dhe pajisjet moderne për matjen e valëve të trurit gjatë gjumit (EEG).

Rezultatet e këtij hulumtimi u botuan në revistën “Indoor Air”.