Ankthi mund të rrisë rrezikun e një gruaje për kockat e dobëta dhe të brishta, tregon një studim i ri

Ankthi mund të rrisë rrezikun e një gruaje për kockat e dobëta dhe të brishta, tregon një studim i ri

Ndërsa gratë kalojnë menopauzën, ato fillojnë të humbasin më shpejt dendësinë e eshtrave, duke bërë kockat më të thyeshme dhe duke çuar në osteoporozën për disa.

Arsyeja kryesore pse shumica e femrave zhvillojnë osteoporozën shumë më shpesh sesa meshkujt është rënia e estrogjenit në post-menopauzë, e cila zvogëlon masën e kockave.

Ky proces është i pashmangshëm dhe ekstremiteti i tij është kryesisht gjenetik, por një studim i ri italian zbuloi një lidhje midis niveleve të ankthit të grave dhe fuqisë së eshtrave të tyre.

Çrregullimet e ankthit dhe osteoporoza ndikojnë në mënyrë jo proporcionale mbi gratë në mbarë botën, me 33 për qind të grave. Por edhe nëse nuk trajtohet si një gjendje mjekësore, nivelet e përbashkëta të ankthit dhe stresit mund të kenë efekte të dëmshme në trup.

Derisa trupi është në stres, ai liron hormonin kortizol. Ai merr një kredi të pjesshme për të ndihmuar trupat tanë të përballen me reagime, duke balancuar mbajtjen e lëngjeve dhe presionin e gjakut, duke i mbajtur proceset më pak jetësore trupore si kontrollet tona seksuale.

Spitali Universitar në Mesina mendon se ka shumë gjasa për llogari të korrelacionit të tij me densitetin e kockave.

“Mendimi ynë është se gratë me shqetësime kanë më shumë gjasa të angazhohen në sjellje të dobëta shëndetësore, siç është pirja e duhanit apo dieta e keqe”, tha Antonio Catalano.

Estrogjeni luan një rol të rëndësishëm në bllokimin e një procesi të njohur si resorptimi i kockave me anë të të cilit qelizat e kockave prishen dhe mineralet e mbetura absorbohen nga gjaku.

Pasi ka më pak estrogjen për të mbrojtur eshtrat, prishja e tyre rritet shpejt. Gratë që kanë periudha të parregullta janë më shumë në rrezik për osteoporozën dhe shumica e shkencëtarëve mendojnë se kjo është për shkak se ato kanë nivele më të ulëta të estrogjenit.

Por studiuesit italianë supozuan se kjo nuk mund të jetë e vetmja gjë që kontribuon në ndryshimet në rreziqet e osteoporozës për gratë në post-menopauzë. Ata gjetën se gratë me nivele relativisht të larta të ankthit ishin në një rrezik katër për qind më të madh për të marrë një thyerje të keq të eshtrave në një periudhë 10-vjeçare.

Femrat me ankth po ashtu kanë nivele më të ulëta të vitaminës D. Pa vitaminë D, trupi përpiqet të ulë kalciumin, kështu që edhe një dietë e lartë nuk ndihmon në forcimin e eshtrave.

“Gjetjet tona janë mjaft të habitshme, sepse një lidhje midis niveleve të ankthit dhe shëndetit të kockave nuk është raportuar më parë,” tha Catalano.

Duke pasur parasysh marrëdhënien e mundshme mes ankthit, menopauzës dhe humbjes së kockave, gratë me stres duhet të përpiqen të kontrollojnë zakonet e tyre, si heqje dorë nga pirja e duhanit, të pinë më pak alkool dhe të jenë sa më shumë aktive.

Marrja shtesë e 1.200 mg kalcium ose magnez mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit të eshtrave.