Çifti për 80 vite së bashku thyejnë rekordin e “çiftit më të vjetër që janë të martuar”

Çifti për 80 vite së bashku thyejnë rekordin e “çiftit më të vjetër që janë të martuar”

Më shumë se 80 vjet martesë ka ndihmuar një çift japonez të bëhet mbajtës i ri rekord për “çiftin më të vjetër që janë gjallë”, transmeton rtv21.tv.

Masao Matsumoto (i lindur më 9 korrik 1910) u martua me Miyako Sonoda (e lindur më 24 nëntor 1917) më 20 tetor 1937.

Ata zyrtarisht u bënë çifti më i vjetër i martuar,  të mërkurën më 25 korrik në moshë 108 vjet e 16 ditë dhe 100 vjet e 243 ditë, respektivisht një moshë e përbashkët prej 208 vjetesh e 259 ditë.

Duke qenë së bashku për më shumë se 80 vjet, çifti tani ka pesë vajza (Etsuko, 77, Chizuyo, 75, Mitsue, 71, Emiko, 68, dhe Hiromi, 66), 13 nipër e mbesa.

Megjithatë, marrëdhëniet e tyre mbresëlënëse nuk kanë qenë gjithmonë pa vështirësi.

Dy të lindur në prefekturën Oita, Masao dhe Miyako u njohën me njëri tjetrin përmes një të afërmi.

Çifti u martua në vitin 1937, por kishte një shans që martesa të mos kishte ndodhur.

Kur ata shkuan në shtëpinë e Masaos, ai gjendej në një rajon tjetër në Japoni, kështu e vonuan dasmën për disa ditë.

Bashkëshorti i saj i sapo ardhur ishte duke paguar borxhin e vëllezërve të tij dhe nuk kishte para për t’u kthyer në shtëpi. Sikur kjo martesë të mos ndodhte për shkak të këtij incidenti, atëherë nuk do të kishte qenë titulli i ri i “Guinness World Record”.

Problemet e  goditen çiftin kur Japonia u përfshi në një seri luftërash.

Deri në fund të Luftës së Dytë Botërore, Masao u thirri për shërbimin ushtarak tri herë, duke lënë Miyako dhe dy vajza të reja pas. Miyako jetonte me një grup të afërmish dhe punoi shumë për të rritur vajzat e saj.

Miyako ishte përgatitur për më të keqen, madje edhe që Masao të mos kthehej më tek ajo. Në fakt, Masao më në fund ishte në gjendje të kthehej në familjen e tij në vitin 1946.

Pasi u kthye në shtëpinë e tij “me vetëm lëkurën dhe kockat” – sipas Miyako – Masao ishte i gëzuar për t’u ribashkuar me familjen e tij.

Pas kthimit të Masaos, çifti kishte tre vajza të tjera.

Megjithatë, mjedisi i pasluftës do të thoshte kohë më sfiduese, pasi familja luftonte për ushqim dhe veshje.

Masao gjeti një punë në një port por shpesh iu duhej të lëvizte rreth Japonisë, që do të thotë edhe familja bashkë me të.

Pesë vajzat e tyre kanë lindur e rritur në vende të ndryshme, ato nuk ndajnë të njëjtat kujtime të fëmijërisë.

Pasi vajzat e tyre u martuan dhe filluan familjet e tyre, Masao dhe Miyako ishin në gjendje të gëzonin jetën e tyre të martuar në mënyra që ata nuk kishin mundur të bënin më parë, të tilla si udhëtimi përreth Japonisë dhe jashtë vendit së bashku.

Pas lëvizjes në një shtëpi të moshuarve, çifti merr pjesë në aktivitete të ndryshme.

Personeli aty kanë qenë të sjellshëm me çiftin; për përvjetorin e tyre të 80-të të martesës, gjetën një fustan për një set fotografish. Për Miyako, ishte si një martesë që donte 80 vjet më parë.

Familja është shumë e ngazëllyer për titullin e Masao dhe Miyako në Guinness World Record.

Bijat e tyre besojnë se jetëgjatësia e tyre nuk është vetëm për shkak të fuqisë së Masao, por edhe Miyako e cila kishte përgatitur ushqime të mëdha për familjen derisa ajo ishte 98 vjeç.

Etsuko Kawamura, vajza e tyre më e madhe, premton të jetojë për aq kohë sa prindërit e tyre.

Masao dhe Miyako janë konfirmuar si mbajtës rekord pasi familja e tyre ka dorëzuar prova të mjaftueshme për të mbështetur aplikimin e tyre.

Çifti më i vjetër i martuar ndonjëherë ishin Norwegians Karl Dolven (31 gusht 1897-31 korrik 2004) dhe Gurdren Dolven (14 tetor 1900-24 prill 2004) të cilët kishin një moshë të kombinuar prej 210 vitesh 1 muaj 34 ditë, derisa Gudren vdiq./21Media