Shumë filma të njohur në të vërtetë janë përpunim i filmave të mëparshëm

Shumë filma të njohur në të vërtetë janë përpunim i filmave të mëparshëm

1. Scarface

Scarface është padyshim një nga rolet më të njohura të Al Pacinos dhe është e vështirë të imagjinohet që dikush tjetër të luajë rolin e tij, por ai nuk ishte i pari që e bëri këtë. Filmi është në fakt një përpunim i një filmi të vitit 1932 me të njëjtin emër. Për të qenë e drejtë, origjinali nuk është plotësisht i padëgjuar. Biblioteka e Kongresit shtoi filmin e vjetër në Regjistrin Kombëtar të Filmit në vitin 1994.

2. A Fistful of Dollars

Një grusht dollarë është një film italian perëndimor që e bëri Clint Eastwood një emër të familjes. Filmi ishte ndikuar nga një film japonez i quajtur Yojimbo. Në vend të “Njeriut me asnjë emër”, filmi më i hershëm tregon historinë e një endacaku që përpiqet të pastrojë një qytet të krimit.

Supozohet se drejtori italian Sergio Leone synonte që filmi i tij të ishte një përpunim, por të drejtat nuk u siguruan në kohë për lirimin. Për fat të keq, ngjashmëritë e filmave çuan në një padi nga drejtori japonez Akira Kurosawa mbi shkeljen e të drejtës së autorit e cila u vendos jashtë gjykatës.

 

3. Uninvited

Uninvited tregon historinë e 2 motrave që bëhen dyshohen për shkakun e vdekjes së nënës së tyre të ndjerë. Historia është në të vërtetë një përpunim i një filmi më të hershëm korean, A Tale of Two Sisters. Ata që e njohin folklorin koreanë mund ta njohin filmin si një ritelim të historisë së fantazmës koreane, Janghwa Hongryeon Jeon, e cila është një emër alternativ i filmit origjinal.

4. The Sound of Music

Shumë njerëz e njohin familjen Trapp të jetës reale përmes Sound of Music, por historia e tyre tashmë ishte përshtatur për të filmuar nga filmi gjerman i West German 1956, Die Trapp-Familie. Kuptohet, ky shembull llogaritet si një remake indirekte; ky i fundit u bazua në muzikën Rodgers dhe Hammerstein e cila pjesërisht u frymëzua nga filmi më i vjetër gjerman.
Një tjetër detaj i dukshëm është se Die Trapp-Familie kishte edhe një vazhdim që përfshinte Trappët në Amerikë, i cili u lirua vetëm 2 vjet pas të parit.

5. Snow White and the Seven Dwarfs

Kur Walt Disney ishte një adoleshent, ai pa një film të heshtur bazuar në historinë e Snow White, me starring Marguerite Clark, e cila më vonë e frymëzoi atë për të bërë filmin e tij të parë të plotë të gjallë. Ndërkohë që mund të argumentohet se të dy filmat janë thjesht një rishikim i së njëjtës histori, shumë skena në filmin e heshtur shfaqen në karikaturën e Disney.

Në të dy filmat shohim: Snow White që punon si një shërbëtore në pallat, vajza që takon princin në fillim të tregimit, njerka e ligë që dëshironte zemrën e Snow White (në historinë origjinale, ishte mëlçia e vajzës dhe mushkëritë), dhe një skenë ku një nga xhuxhët është e detyruar të pastrohet. Megjithatë, për filmin e tyre, Disney nuk tërhiqte tërësisht skena nga filmi i heshtur. Disa emisione Disney shfaqin emrin princ Florian, i cili mund të jetë një shfaqje në “Florimund”, emri i princit në filmin e heshtur.

6. Upside

Kevin Hart dhe ylli i Bryan Cranston në filmin The Upside, i cili tregon historinë e miqësisë midis një burri të pasur  dhe një njeriu të papunë. Filmi është në të vërtetë një përpunim i një filmi më të hershëm francez, Intouchables. Filmi më i hershëm ka edhe reaksione në Argjentinë dhe Indi./21Media