Dorëshkrimi i rrallë nga Ajnshtajn del në ankand

2 min read

Një dorëshkrim i rrallë i Albert Ajnshtajn që përmban punë përgatitore për teorinë e tij të relativitetit mund të arrijë deri në 2.5 milionë funte në ankand këtë javë.

‘Dorëshkrimi i Ajnshtajn-Besso’ me 54 faqe u shkrua me dorë në 1913 dhe 1914 në Cyrih, Zvicër, nga 34-vjeçari Ajnshtajn dhe miku i tij, inxhinieri zviceran Michele Besso, transmeton rtv21.tv.

Është vlerësuar të shitet për diku midis dy dhe tre milionë euro (1.67 milionë deri në 2.5 milionë funte), sipas Christie’s , i cili po pret shitjen në emër të shtëpisë së ankandit Aguttes në Paris.

Teoria e famshme e relativitetit të Ajnshtajn, e botuar në nëntor të vitit 1915, transformoi fizikën teorike dhe astronominë gjatë shekullit të 20-të.

Sot, ‘dorëshkrimi Ajnshtajn-Besso’ ofron ‘një zhytje magjepsëse në mendjen e shkencëtarit më të madh të shekullit të 20-të’ që çon në zhvillimin e teorisë, sipas Christie’s.

Ekuacionet në këtë dorëshkrim nuk arritën ta zgjidhnin problemin, por ekuacionet e riformuluara, të finalizuara në 1915, përfundimisht ishin të suksesshme.

“Ky është pa dyshim dorëshkrimi më i vlefshëm i Ajnshtajnit që ka dalë ndonjëherë në ankand”, tha Christie’s.

Dokumenti ‘i jashtëzakonshëm’ është një nga vetëm dy dorëshkrimet shkencore të mbijetuara nga periudha kyçe e gjenezës së teorisë së përgjithshme, shton Christie’s.

Tjetra, e ashtuquajtura fletore e Cyrihut e fundit të vitit 1912/fillimit të vitit 1913, tani ndodhet në Arkivin e Ajnshtajn në Universitetin Hebraik.

Dorëshkrimi Ajnshtajn-Besso ka 26 faqe me dorëshkrim të Einsteinit, 25 faqe me shkrim të Besos dhe tre faqe me shënime nga të dy bashkëpunëtorët.

Ka ‘shumë faqe me korrigjime të gjera të formulave’ ose me seksione të tëra llogaritjesh të kryqëzuara./21Media