"Ekziston një kufi që letërsia nuk duhet të kalojë por Handke e ka bërë"

“Ekziston një kufi që letërsia nuk duhet të kalojë por Handke e ka bërë”

Shkrimtari i njohur shqiptar, Ismail Kadare ka deklaruar se bie dakord me shumë kritikë të tjerë që kundërshtuan marrjen e çmimit nobel nga ana e shkrimtarit austriak Peter Handke.

Duke iu referuar polemikave lidhur me Peter Handke, nobelistin austriak që është i njohur për lidhjet e tij me Slobodan Milosheviçin, Kadare ka thënë se është kundër vendimit të Akademisë mbretërore Suedeze për dhënien e çmimit Nobel në Letërsi Handkes.

Handke sipas Kadares, është viktimë e censurës dhe represionit nga ana e qeverisë, kështu që kjo mund të ketë bërë që ai të shfaqet më i ndjeshëm ndaj kësaj çështjeje.

Unë personalisht e njoh Handken dhe kam drekuar të disa herë me të. Unë mendoj se ekziston një kufi që letërsia nuk duhet të kalojë, por që Handke e ka bërë. Vrasjet nuk duhet të pranohen në asnjë rrethanë”, ka thënë Kadare.

Poeti dhe shkrimtari i shquar, Ismail Kadare sot u shpall fitues i çmimit të njohur koreano-jugor të letërsisë, Pak Kyong-ni, si mirënjohje për artin e tij me vlera sociale, që buron nga përvoja historike e popullit shqiptar, sipas agjencisë koreano-jugore të lajmeve, Yonhap.