Sot festohet “Shën Valentini”

Loading...

Sot festohet “Shën Valentini”

Çdo 14 shkurt, nëpër botë, shkëmbehen karamele, lule dhe dhurata midis të dashuruarve, të gjitha këto në emër të Shën Valentinit. Por kush është ky shenjtor misterioz dhe nga vijnë këto tradita? Mësoni rreth historisë së këtij festimi shekullor, nga ritualet e lashta romake në zakonet e Anglisë Viktoriane, përcjell rtv21.tv

Historia e Ditës së Shën Valentinit – dhe historia e shenjtorit të saj – është paksa misterioze. Ne e dimë se shkurti është festuar për një kohë të gjatë si një muaj romantik dhe se Dita e Shën

Valentinit, siç e njohim sot, përmban gjurmët e traditës së krishterë dhe të lashtë romake. Por kush ishte Shën Valentini dhe si u lidh me këtë rit të lashtë?

Kisha Katolike njeh të paktën tre shenjtorë të ndryshëm të quajtur Valentine ose Valentinus, të gjithë të cilët u martirizuan. Një legjendë pohon se Shën Valentini ishte një prift që shërbeu gjatë shekullit të tretë në Romë. Kur perandori Klaudi II vendosi që burrat e vetëm të bëhen ushtarët më të mirë se ata me gra dhe familje, ai nxorri jashtë ligjit martesën për të rinjtë. Shën Valentinit, duke kuptuar padrejtësinë e dekretit, sfidoi Klaudin dhe vazhdoi të kryente martesa për të dashurit e rinj në fshehtësi. Kur veprat e Shën Valentinit u zbuluan, Klaudi urdhëronte që ai të vritet.

Tregime të tjera sugjerojnë se Shën Valentini mund të ketë qenë vrarë për përpjekjen për të ndihmuar të krishterët që të shpëtonin burgjet e ashpra romake, ku shpesh ishin rrahur dhe torturuar. Sipas një legjende, një dashnor i burgosur në fakt dërgoi vetë përshëndetjen e “Shën Valentinit” pasi u dashurua me një vajzë të re. Para vdekjes së tij, thuhet se ai i shkroi asaj një letër të nënshkruar “Nga Shën Valentini”, një shprehje që ende përdoret sot. Megjithëse e vërteta që qëndron pas legjendave të Shën Valentinit është e errët, tregimet e të gjitha theksojnë apelin e tij si një figurë simpatike, heroike dhe më e rëndësishmja romantike. Nga Mesjeta, ndoshta në sajë të këtij reputacioni, Shën Valentinit do të bëhej një nga shenjtorët më të popullarizuar në Angli dhe Francë.

Ndërsa disa besojnë se Dita e Shën Valentinit festohet në mes të shkurtit për të përkujtuar përvjetorin e vdekjes së Shën Valentinit ose të varrosjes – që ka ndodhur ndoshta rreth vitit 270 pas Krishtit.

Përshëndetjet e Shën Valentinit ishin të njohura deri në Mesjetë, edhe pse shkrimet e Shën Valentinit nuk filluan të shfaqeshin deri pas vitit 1400. Letra e “Shën Valentinit” më e vjetër ekziston ende . Është një poemë e shkruar në vitin 1415 nga Charles, Duka i Orleans, ai u burgos në Kullën e Londrës pas kapjes së tij në Betejën e Agincourt. Disa vjet më vonë, besohet se mbreti Henry V punësoi një shkrimtar të quajtur John Lydgate për të shkruar një shënim të Shën Valentinit për Katerinën e Valois./21Media