Socializimi me kafshët shtëpiake në moshë të re mund të kontribuojë në rritjen e larmisë mikrobike

Socializimi me kafshët shtëpiake në moshë të re mund të kontribuojë në rritjen e larmisë mikrobike

Deri më tani është konsideruar se kafshët janë shtytës të zakonshëm të ekzemës dhe simptomave të astmës te njerëzit. Dy studime të reja nga SHBA tregojnë se qentë nuk janë “armiq”, përkundrazi.

Studimi i parë tregon që foshnjat e lindura në një shtëpi me një qen gjatë shtatzënisë morën mbrojtje nga ekzema në moshë të re. Një studim tjetër tregon se qentë mund të japin një efekt mbrojtës kundër astmës, madje edhe te fëmijët alergjikë ndaj qenve.

Ekzema

Studimi vëzhgoi nënat dhe fëmijët në Detroit të ekspozuar ndaj qenve brenda shtëpisë për të paktën 1 orë në ditë gjatë shtatzënisë.

Studiuesit zbuluan se ekspozimi i nënës ndaj qenve para lindjes së një fëmije zvogëlon ndjeshëm rrezikun e ekzemës kur fëmija të jetë 2-vjeç. Sidoqoftë, efekti mbrojtës do të jetë më pak pas 10 vjetësh.

Astma

Në një studim tjetër, studiuesit ekzaminuan efektet e dy llojeve të ndryshme të ekspozimit të qenve në 180 fëmijë me astmë në Baltimore. Lloji i parë ishte një proteinë ose alergjen që prekë fëmijët alergjikë ndaj qenve. Lloji tjetër ishin elementë të tjerë, siç janë bakteret, që mund të mbanin qentë.

Studiuesit zbuluan se në mesin e fëmijëve urbanë me astmë, të cilët janë alergjikë ndaj qenve, ekspozimi ndaj këtyre elementeve të bartur nga qentë mund të ketë një efekt mbrojtës kundër simptomave të astmës. Sidoqoftë, ekspozimi ndaj vetë alergjenëve mund të shkaktojë që fëmija të ketë më shumë simptoma të astmës.

Duke reaguar ndaj gjetjeve në studim, mjekia Erika Kennington, shefe e Kërkimit për Astma në Britaninë e Madhe, theksoi interesin e studimit me kufizimin që kampioni është relativisht i vogël, 180 fëmijë. Më shumë kërkime janë të nevojshme për lidhjen midis kafshëve shtëpiake dhe astmës, në mënyrë që njerëzit me astmë, përfshirë fëmijët të mund të marrin ndihmën e nevojshme.

Kafshët mund të shkaktojnë alergji që shkaktojnë sulme të astmës. Ekziston një mendim se macet dhe qentë kanë më pak të ngjarë të shkaktojnë këto alergji, por nuk ka prova të mjaftueshme për ta dëshmuar.

Një tjetër ekspert i alergjisë në Britani të Madhe, Holly Shaw theksoi se ky studim nënvizon lidhjen midis ekspozimit të hershëm ndaj kafshëve shtëpiake dhe efektit pozitiv mbrojtës që zvogëlon numrin e fëmijëve me gjendje alergjike.

Socializimi me kafshët shtëpiake në moshë të re mund të kontribuojë në rritjen e larmisë mikrobike që është e rëndësishme për nxitjen e sistemit imunitar. Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi stilet e jetesës moderne çojnë në zvogëlimin e aftësisë për të zgjeruar diversitetin mikrobik te fëmijët.

Është e rëndësishme të theksohet se te të rriturit dhe fëmijët me kushte alergjike para-ekzistuese, kafshët shtëpiake, veçanërisht ato që ndodhen zakonisht në shtëpi (mace dhe qen), mund të jenë shkaktari i astmës, ekzemës dhe rinitit alergjik, të cilat përkeqësojnë simptomat.

Paralajmërimet

Njerëzit me alergji ndaj qenve duhet të ndjekin udhëzimet e mëposhtme:

Mbajeni qenin tuaj jashtë dhomës së gjumit dhe kufizoni qëndrimin e tij në vetëm disa dhoma në shtëpi

Lani duart pasi të keni varur jashtë dhe të luani me qenin tuaj.

Pastroni rregullisht dhomën dhe mobilet tuaja duke përdorur një filtër HEPA.

Fshini rregullisht qenin tuaj dhe lani putrat e tij

Manari juaj duhet të pastrohet rregullisht dhe të krehët për të hequr papastërtitë dhe për të hequr qimet e rëna.