Kur duhet të merrni pension të parakohshëm

Kur duhet të merrni pension të parakohshëm

Disa prej punëtorëve të fushave të ndryshme gëzojnë të drejtën që të marrin pension të parakohshëm. Megjithatë janë disa gjëra të cilat duhet t’i keni parasysh para se të merrni këtë vendim.

Të rishikoni sa para keni grumbulluar

Një rregull i përgjithshëm është se duhet të presësh që të nevojitet të paktën 70% -80% e të ardhurave të para për të mbështetur standardin e jetesës pasi të dalësh në pension. Matematika e thjeshtë na tregon se sa më pak të ardhura që prodhoni nga kursimet tuaja, aq më shumë do të duhet të prodhoni nga sigurimet sociale.

Shëndeti juaj

Sigurimi social është hartuar në mënyrë që qytetari mesatar i moshuar të marrë afërsisht të njëjtën sasi përfitimesh të rregulluara nga inflacioni gjatë gjithë jetës së tij / saj. Me fjalë të tjera, për personin mesatar, përfitimi më i ulët i marrë për pretendimin e hershëm do të kompensohet nga vitet shtesë që ai person do të mbledhë të ardhura.

Megjithatë, është e rëndësishme të kuptojmë se kjo bazohet në mesataren aktuale dhe jo në situatën tuaj personale. Për shembull, në qoftë se gëzoni shëndet të mirë  dhe keni një histori të jetëgjatësisë në familjen tuaj, për shembull, mund të keni një shans më të mirë se mesatarja për të fituar më shumë para gjatë jetës duke pritur. Me fjalë të tjera, nëse keni çështje serioze shëndetësore ose arsye të tjera për të besuar se nuk do të mbijetoni , mund të jetë një arsye e mirë për të shkuar përpara dhe për të kërkuar përfitime sa më herët që të jetë e mundur.

Për të qenë  të qartë, ende nuk ka garanci se një moshë ose një tjetër do të punojë në favorin tuaj. Të moshuarit të shëndetshëm vdesin papritur, dhe njerëzit të cilët nuk do të mendonit se do ta arrinin atë të përfundojnë duke jetuar në 100 vjet. Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur me siguri, por mund të jeni në gjendje të vendosni këtë në favorin tuaj.

Bashkëshorti apo bashkëshortja juaj

Çiftet e martuara duhet të mendojnë edhe më shumë kur bëhet fjalë për zgjedhjen e moshës së tyre të për të dalë në pension. Me dy rrjedha potenciale të të ardhurave, ka disa strategji që mund të merren parasysh.

Bashkëshorti me fitim më të madh vonon duke pretenduar përfitimin e tyre, pasi efektet e daljes në pension të vonuar do të përforcohen me një përfitim më të lartë të sigurimeve sociale.

Një nga rregullat thotë se askush tjetër nuk mund të kërkojë të dilni në pension deri sa të vendosni vet. Dhe përfitimet bashkëshortore nuk rriten nëse prisni t’i kërkoni për moshën e pensionit të plotë. Pra, nëse bashkëshorti juaj ka të drejtën për një përfitim në rekordin tuaj të punës, rrallëherë është një ide e mençur të presësh përtej moshës së pensionit të plotë të bashkëshortit tuaj për ta kërkuar atë.

Vetëm disa nga mundësitë

Vlen të përsëritet se këto janë vetëm tre nga shumë situata të mundshme që mund të ndikojnë në vendimin tuaj se kur duhet të kërkoni sigurimin social. Arsyet e tjera të mira mund të aplikohen – për shembull, nëse jeni në shëndet relativisht të dobët, janë të pamartuar dhe nuk keni shumë kursime për pension, por jeni ende duke punuar dhe nuk keni nevojë për paratë, arsyeja e fundit mund të jetë e mjaftueshme për të vonuar sigurimin social, edhe pse tre arsyet e para mund të dërgojnë drejt marrjes së përfitimeve tuaja herët./21Media