Aditivët më të zakonshëm të ushqimit në mbarë botën

Loading...

Aditivët më të zakonshëm të ushqimit në mbarë botën

Njerëzit kalojnë në ëmbëlsira artificiale me zero kalori për të kufizuar marrjen e sheqerit. Këto janë ndër aditivët më të zakonshëm të ushqimit në mbarë botën dhe gjenden në dietë dhe soda me zero-kalori dhe produkte të tjera.

Por, një studim në SHBA i paraqitur në takimin e Biologjisë Eksperimentale 2018 ka gjetur lidhjen e ëmbëlsuesve artificialë me obezitetin dhe rrezikun e diabetit.

Studiuesit kërkuan ndryshime biokimike në trup pas konsumimit të sheqerit ose zëvendësuesve të sheqerit, si dhe ndikimin e tyre në shëndetin e enëve të gjakut, duke shqyrtuar se si ndikonin në rreshtimin e enëve të gjakut.

Studimet, të cilat u bënë në minjtë dhe në kulturat qelizore, treguan se ëmbëlsuesit artificialë ndryshojnë mënyrën se si trupi përpunon yndyrën dhe merr energji. Gjithashtu, kaliumi i acesulfamit dukej sikur u rritë në gjak dhe përqendrimet më të larta kishin një efekt më të dëmshëm në qelizat e gjakut.

“Në studimet tona, si sheqeri ashtu edhe ëmbëlsirat artificiale duket se shfaqin efekte negative të lidhura me obezitetin dhe diabetin, megjithëse përmes mekanizmave shumë të ndryshëm nga njëri-tjetri. Gjithashtu, vërejtëm se zëvendësimi i këtyre sheqernave me ëmbëlsues artificialë jo kalorikë çon në ndryshime negative në yndyrë dhe metabolizmin e energjisë “, paralajmëroi hulumtuesi kryesor.