Çka nëse foshnja juaj ka filluar të ngulfatet? Si mund ta ndihmoni?

Loading...

Çka nëse foshnja juaj ka filluar të ngulfatet? Si mund ta ndihmoni?

Mënyrat e para në aftësitë e ndihmës së parë u zhvilluan në shekullin e 19-të, por pak prej nesh mund të themi me siguri se ne dimë se si t’i kryejmë këto teknika në mënyrë efektive.

Përkundër faktit se fëmijët janë më shpesh nën mbikëqyrjen e të rriturve, një objekt i vogël mund të hyjë në fyt me lehtësi. Ndihma e ndihmës së parë është një aftësi e veçantë që të gjithë mund dhe duhet të mësojnë.

Më poshtë do të përpiqemi të ju tregojmë se si duhet të silleni dhe çfarë të bëni në një situatë të ngjajshme, përcjell rtv21.tv

Si të përcaktoni nëse një fëmijë ka filluar të ngulfatet?

Ka shenja të ndryshme të mbytjes

Nëse një fëmijë merr frymë, por edhe kollitet, kjo do të thotë se ka një mbivendosje të pjesëshme të rrugëve të frymëmarrjes. Ai ose ajo duhet të vazhdojë të kollitet për të eliminuar objektin e mbërthyer. Vjellja është gjithashtu e mundur për shkak të reflekseve të trupit të shkaktuara nga një objekt i huaj në laring. Këto reagime natyrore të trupit do të ndihmojnë në pastrimin e fytit të fëmijës pa ndërhyrje ose teknika të veçanta, përcjell rtv21.tv

Faza e vështirë e gulçimit është një gjë e tërë. Nëse një fëmijë papritmas ndalon kollitjen, bërtitjen ose bërjen e ndonjë tingulli tjetër, kjo do të thotë se diçka ka bllokuar rrugët e frymëmarrjes. Tingujt ose hapja pa zë e gojës mund të tregojnë gjithashtu mbytje.

Ndryshimi i menjëhershëm i lëkurës në të kuqe të kaltëroshe ose të ndritshme, paaftësia për të thithur dhe salivimi aktiv janë të gjitha shenjat e qarta që personi po mbytet. Në disa raste, humbja e vetëdijes mund të ndodhë.

Për të ndihmuar fëmijën, duhet të qetësoheni dhe menjëherë të telefononi një ambulancë. Filloni të bëni procedurën e shpëtimit para mbërritjes së mjekut.

Mos u përpiqni të arrini objektin e mbërthyer vetë me duart tuaja. Kjo mund të kontribuojë në një depërtim më të thellë të objektit të huaj në traktin respirator. Hiqni objektin nga goja vetëm nëse mund ta shihni atë, përcjell rtv21.tv

Fëmijët deri në 1 vjeç

Më shpesh kur janë foshnje, ato mbyten nga ushqimi. Rreziku që fëmija të frenojë dhe të fillojë të mbytet ndodh kur ata janë shumë të uritur për shkak të ndërprerjeve të zgjatura në ushqim, ata janë në pozitë të gabuar, ose nëna ka shumë qumësht që foshnja nuk mund të gëlltisë mjaftueshëm. Kjo mund të ndodhë edhe kur ushqimi është i copëtuar keq dhe përmban pjesë të mëdha.

Ka disa metoda që do të ndihmojnë për të shpëtuar jetën e fëmijës suaj në një situatë si kjo, përcjell rtv21.tv

Vendoseni fëmijën në krahun tuaj me barkun e tyre përballë dhe tundni kokën e fëmijës në rënie. Bëje sikur po përpiqesh të zhvendosësh një objekt të zhuritur në gojë.
Vendoseni fëmijën në shpinë, në mënyrë që kokën të jetë nën tërë trupin. Shtypni me gishtat e mesit dhe indeksit 5 herë nën kafazin e brinjës./21Media