Keni kujdes me lojrat e fëmijëve tuaj

Keni kujdes me lojrat e fëmijëve tuaj

Shumë gjëra që mund të duken të sigurta, por në të vërtetë, ato mund të jenë shumë të rrezikshme për fëmijën tuaj.

Ruani ata nga sportet e rrezikshme. Ka shumë përparësi për fëmijët që janë duke ushtruar sporte, por ekziston gjithashtu një listë e sporteve me ndikim të lartë që mund të jenë potencialisht të rrezikshëm për ta.

Sipas patologut mjeko-ligjor Dr Bennet Omalu, futbolli amerikan, hokej mbi akull, arte marciale të përziera, boksi, mundja dhe rugbi, gjatë këtyre sporteve, një fëmijë merr goditje të shumta në kokë të cilat kanë rrezik të ekspozimit ndaj dëmtimit të trurit, sipas neuroshkencëtarëve.

Gjithashtu, aktivitetet me ndikim të lartë mund të shkaktojnë kompresim të konsiderueshëm të shtyllës kurrizore dhe hipereksension të shpinës që mund të çojë në lëndime serioze. Angazhimi i përsëritur në këto sporte mund të përkeqësojë skoliozën me kalimin e kohës. Duhet të shmangeni mbledhja, ngritja e peshës mbi kokë, uljet e forta si në brohoritje dhe vrapimi në distanca të gjata, shkruan rtv121.tv.

Mos i lejoni ata të ulen në pozicionin W sepse për ta është shmë e rehatshme për t’u ulur ashtu por është pozicioni më i rrezikshëm që fëmijët mësohen. Mjekët këshillojnë prindërit t’i dekurajojnë fëmijët e tyre të ulen kështu. Pasi që mund të ndikojë shumë në zhvillimin e një fëmije në nyjet e këmbëve dhe kocka, të dobësojë muskujt e tyre dhe të bëjë presion shtesë në shpinë, qafë.

Fëmijët po kalojnë gjithnjë e më shumë kohë para ekraneve, veçanërisht në lodrën e tyre të re të preferuar, tabletin. Mjekët paralajmërojnë prindërit të zvogëlojnë “kohën e ekranit” sa më shumë që të jetë e mundur për shkak të dritës blu, një pjesë të dritës së dëmshme që lëshojnë këto ekrane. Kjo dritë shkakton  dhimbje të kokës, dhimbje në qafë dhe shpatull. Mund të ndikojë gjithashtu në ciklin e tyre të gjumit dhe zgjimit, duke i bërë ata të ndjehen të lodhur dhe të rraskapitur./21Media