Këshilla për gjumë më të mirë gjatë shtatëzanisë

Këshilla për gjumë më të mirë gjatë shtatëzanisë

Ne mesatarisht shpenzojmë rreth një të tretën e jetës sonë ose duke fjetur ose duke u përpjekur ta bëjmë këtë. Dhe studimet e fundit tregojnë se ekziston një lidhje midis pozitës së gjumit të nënës dhe mirëqenies së një foshnjeje. Për shkak të ndryshimeve në trup, pozicionet e rregullta mund të mos jenë më të sigurta gjatë shtatëzanisë, përcjell rtv21.tv

1. Fjetja në stomak

Nëse keni qenë duke fjetur në bark përpara se të mbeteni shtatzënë, mund të qëndroni me këtë pozicion në muajt e parë të shtatzënisë pasi që nuk ka prova që tregojnë se kjo mund të shkaktojë dëm për ju ose foshnjën tuaj.

Sidoqoftë, pas tremujorit të parë, thjesht nuk do të jeni në gjendje të shtriheni në stomak sa më mirë për shkak të përplasjes tuaj në rritje të fëmijës, kështu që do të jetë shumë e pamundur që ju të zgjidhni të pushoni në këtë pozicion.

2. Fjetja në krah

Ky është pozicioni më i sigurt për ju dhe foshnjën tuaj. Mundëson rrjedhën e mirë të gjakut, por nuk bën presion në organet e brendshme.

Edhe pse të dy palët janë të sigurta, sugjerohet të zgjidhni anën e majtë për disa arsye.

Do të rrisë sasinë e gjakut dhe ushqyesve që arrijnë tek fëmija juaj.

Zvogëlon rrezikun e lindjes së vdekur.

Ndihmon veshkat tuaja të heqin qafe produkte të mbeturinave dhe lëngjeve, shkruan brightside, përcjell rtv21.tv

3. Qëndrimi i duarve/gjunjëve

Ky pozicion nuk ka për qëllim gjumin, por praktikimi i tij mund të jetë shumë i dobishëm për një nënë dhe fëmijën e saj. Pozicioni i duarve dhe gjunjëve do të lehtësojë dhimbjen e shpinës dhe lirimin e nyjeve, si dhe do të sigurojë rehati dhe relaksim për shumë nëna. Sa i përket një fëmije, kjo pozitë besohet se inkurajon një foshnjë të lëvizë në pozicionin e duhur, gjë që është e shkëlqyeshme për punë.

Për ta praktikuar këtë pozicion, vendosni një jastëk nën gjunjë (ose mund të përdorni një rrip joga). Qëndroni në duar dhe gjunjë, por kini kujdes që të mos i harkoni shpatullat. Pasi të mbaroni, ngrihuni ngadalë në mënyrë që të mos nxitoni kokën.

Ju gjithashtu mund të përdorni një top palestre. Pushimi mbi një top ndërsa është në duar dhe gjunjë është një variant tjetër i këtij pozicioni, i cili ofron mbështetje shtesë.

Këshilla për gjumë më të mirë gjatë shtatëzanisë

Vendosni jastëkë pas jush për të mos lejuar ju të bien mbi shpinë dhe t’i bëni gjërat më të pakëndshme.

Shumë nëna e kanë më të rehatshme të vendosin një jastëk midis këmbëve pasi i mban këmbët paralelisht dhe mbështet ijet, legenin dhe shpinë.

Nëse vuani nga djegia e zemrës gjatë natës, hedhja e jastëkëve shtesë nën kokën tuaj do t’ju ndihmojë shumë.

Gjatë gjumit gjatë ditës, kushtojini të njëjtën vëmendje pozicionit tuaj të gjumit siç do të bëni gjatë natës.

Flini në gjumë në pozicionin e duhur. Ne e kalojmë pjesën më të madhe të kohës në pozicionin në të cilin flemë. Kështu që, nëse zgjoheni natën, kontrolloni pozicionin tuaj dhe kthehuni përsëri në gjumë, derisa qëndroni në anën tuaj të majtë.

Shmangni pozicionin e shpinës

Fjetja në shpinë gjatë shtatëzënësisë nuk është aq e sigurt sa më parë pasi që pesha e foshnjës dhe barku bën presion në organet tuaja të brendshme, duke shkaktuar vështirësi në rrjedhjen e gjakut në placentë.

Kjo është arsyeja pse zgjedhja e një pozicioni të ndryshëm të gjumit është më e sigurt për nënën dhe fëmijën e saj dhe është një mënyrë e thjeshtë për të ulur rrezikun për të pasur një lindje të qetë dhe rritje të dobët të fetusit. Sidoqoftë, mos u shqetësoni shumë për këtë. Gjatë shtatëzënive të pakomplikuara, rreziku për të pasur një lindje të qetë është mjaft i ulët (1 në 200)./21Media