Këtë e tregojnë rezultetet e studimit të fundit

Këtë e tregojnë rezultetet e studimit të fundit

Hidratet e metanit në Detin e Zi janë në rrugë për t’u destabilizuar për shkak të kripësisë së këtij rezervuari të ujërave të ëmbla, që ka qenë dikur liqen, tregojnë rezultatet e një studimi, transmeton AFP.

Hidratet e metanit, të cilat kanë pamjen dhe dendësinë e akullit, përmbahen në sedimentet detare.

“Nëse ato nuk janë të qëndrueshme, sedimentet mund të bien veç e veç dhe të shkaktojnë rrjedhje nënujore, dhe nën ndikimin e kripës, këto hidrate degradojnë dhe lirojnë metanin në ujë, dhe pastaj në atmosferë”, tha Stefan Kerr nga Instituti francez për kërkime detare.

Shkencëtari kujton se metani është një gaz me një efekt serë që tejkalon 25 herë dyoksidin e karbonit.

Fenomeni është karakteristikë e Detit të Zi për shkak të ndryshimeve në kripësinë e ujit të saj gjatë mijëvjeçarit.
“9,000 vjet më parë, Deti i Zi ishte një liqen i ujërave të ëmbla, por përqendrimi i kripës dhe uji i tij është rritur që nga ‘lidhja e tij me Detin Mesdhe dhe që nga viti 2000 ajo ka ndikuar në përbërjen e sedimenteve”, ka thënë Kerr.

Deri tani, vetëm destabilizimi i hidrateve është vërejtur, vunë në dukje studiuesit.