Mbipesha rrezik për zhvillimin e 13 llojeve të kancerit

Loading...

Mbipesha rrezik për zhvillimin e 13 llojeve të kancerit

Sipas një raporti të ri, duke qenë në mbipeshë rrit rrezikun e një personi të paktën për 13 lloje të kancerit. Sipas raportit, kanceret, të cilat përfshijnë ato të trurit, ezofagut, tiroides, fshikëzës së tëmthit, stomakut, pankreasit, veshkave, mitrës dhe zorrës së trashë, përbëjnë 40 për qind të të gjitha kancereve të diagnostikuar në SHBA.

Pesha e tepërt mund të rrisë rrezikun e një personi për kancerin duke rritur nivelet e inflamacionit në trup. Pesha e tepërt mund të rrisë gjithashtu nivelet e hormoneve të caktuara, të tilla si insulina dhe hormonet seksuale, dhe këto rritje ndikojnë në rrezikun e kancerit.

Në raportin, të botuar më 3 tetor nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, studiuesit zbuluan se vetëm në vitin 2014, më shumë se 630,000 njerëz në SHBA kishin një lloj kanceri që shoqërohej me mbipeshë ose obezë. Këto raste arritën në më shumë se 55 për qind të të gjithë kancereve të diagnostikuara midis grave dhe 24 për qind të të gjitha llojeve të kancereve të diagnostikuara tek meshkujt në SHBA, transmeton rtv21.tv

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin mbi Kancerin, e cila është agjencia e kancerit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, thotë se ka “dëshmi të mjaftueshme”  se ynydyra e tepërt mund të shkaktojë 13 kancere të ndryshme.

Raporti gjithashtu gjeti se njerëzit që janë mbipeshë ose të trashë janë dy herë më shumë të rrezikuar nga kanceri i ezofagut, stomakut, mëlçisë dhe veshkave.

“Barra e kancerit të mbipeshës dhe të obezitetit mund të reduktohet nëpërmjet përpjekjeve për të parandaluar dhe kontrolluar ” shtimin e peshës dhe trashje “, shkruajnë autorët e studimit./21Media