Poezi nga Maya Angelou

Poezi nga Maya Angelou

Maya Angelou (Marguerite Annie Johnson) është lindur më 4 prill 1928 dhe ka vdekur më 28 maj të 2014-ës. Ajo ka qenë poete amerikane, këngëtare dhe aktiviste e të drejtave të njeriut. Ajo ka publikuar shtatë autobiografi, tri libra me ese.

Ju sjellim një poezi të saj:

E dashura Marguerite,

Ti mezi po pret të jetosh vetë në mënyrën tënde. Ti nuk do që dikush të të urdhërojë në sa ora të kthehesh në shtëpi ose si ta rrisësh fëmijën tënd. Ti do ta lësh shtëpinë e nënës tënde dhe ajo nuk do të ndalë, sepse të njeh më së miri.

Por, dëgjo çfarë të thotë:

Kur do të dalësh nga dera ime, mos e le askënd të të rrisë – ti tashmë je rritur,

E dallon të keqen nga e mira.

Në çdo marrëdhënie që dëshiron ta ndërtosh, dije se duhet të tregosh gatishmëri dhe të përshtatesh.

Dije, që gjithmonë mund të kthehesh në shtëpi.

Ti do të kthehesh në shtëpi prapë, kur bota të rrëzon. Por vetëm për pak.

Nëna do të ushqejë dhe do ta përgatisë ushqimin tënd të preferuar, fasule ose oriz.

Ti do ta praktikosh të shkosh në shtëpi dhe ajo do të çlirojë prapë – njëra nga dhuratat më të mira, do të ushqejë me guxim, që ajo do ta dhurojë.

Bëhu e guximshme, por jo e dalldisur

Ec me krenari, ashtu siç je!

Angelou njihet për seritë e shtatë autobiografive, ku është fokusuar në eksperiencat e fëmijërisë dhe adoleshencës së hershme./21Media