Mercedes tërheq gati 1 milion makina për shkak të sistemit të frenimit

2 min read

Prodhuesi gjerman i makinave Mercedes-Benz po tërheq pothuajse 1 milion automjete të vjetra nga e gjithë bota për shkak të problemeve të mundshme me sistemin e tyre të frenimit.

Gjatë fundjavës, kompania tha se do të kontaktojë pronarët e automjeteve pasi frenat e tyre mund të ndikohen nga ajo që e quajti “korrozioni i avancuar”.

Tërheqja prek gjithsej 993,407 automjete, duke përfshirë 70,000 në Gjermani, transmeton rtv21.tv.

Mercedes tërhoqi një numër të ngjashëm makinash vitin e kaluar për një problem sigurie me sistemin e tyre të thirrjeve emergjente.

Kompania tha se automjetet në tërheqjen e fundit ishin ndërtuar midis 2004 dhe 2015 dhe ishin nga seritë e saj ML dhe GL të SUV-ve dhe minifusave luksoze të klasës R.

“Ne kemi zbuluar se në disa prej atyre automjeteve, funksioni i përforcuesit të frenave mund të ndikohet nga korrozioni i avancuar në zonën e përbashkët të strehimit”, tha Mercedes në një deklaratë të shtunën.

“Mund të jetë e mundur që një manovër veçanërisht e fortë frenimi të shkaktojë dëmtim mekanik në përforcuesin e frenave,” tha ai.

“Në një rast kaq të rrallë, nuk do të ishte e mundur të ngadalësohej automjeti nëpërmjet frenave të shërbimit. Kështu rreziku i një përplasjeje ose dëmtimi do të rritej”, shtoi ai.

Mercedes tha se po fillon tërheqjen menjëherë dhe se procesi do të përfshijë inspektimin e automjeteve potencialisht me defekt dhe zëvendësimin e pjesëve nëse është e nevojshme.

Shkurtin e kaluar, kompania tërhoqi mbi 1 milion makina për shkak të një defekti në funksionin e saj “eCall”, i cili paralajmëron shërbimet e urgjencës për një aksident dhe transmeton vendndodhjen e automjetit. Defekti nënkuptonte se ishte e mundur që të dërgohej një vendndodhje e gabuar.

Për shkak se problemi ishte i lidhur me softuerin, rregullimi u krye kryesisht “në ajër” – nëpërmjet një shkarkimi me valë duke përdorur lidhjen ekzistuese të të dhënave celulare të makinës.

Sistemi eCall është i detyrueshëm në Bashkimin Evropian për të gjitha makinat e shitura që nga viti 2018./21Media