Stephen Hawking vdiq në moshën 76 vjeçare

Stephen Hawking vdiq në moshën 76 vjeçare

Fizikanti Stephen Hawking i cili u ndesh me sëmundjen e pashërueshme për pjesën më të madhe të jetës së tij, ka vdekur sot në moshën 76 vjeçare.

Në moshën 22 vjeç, ai u diagnostikua me një formë të rrallë të sëmundjes neurone motorike. Ndërsa po përgatitej të martohej me gruan e tij të parë Jane mjekët parashikuan se ai nuk kishte kohë për të jetuar. Ata ishin të martuan për 26 vjet dhe kishin tre fëmijë së bashku.

Hawking më vonë u martua me një nga infermieret e tij, Elaine Mason, në 1995. Ata ishin të martuar për 11 vjet përpara se të divorcoheshin.

Në vitin 2007, Hawking tha “Unë mendoj se raca njerëzore nuk ka të ardhme nëse nuk shkon në hapësirë”.

Ai vazhdoi takimin me Mbretëreshën Elizabetë në vitin 2014 gjatë një eventi bamirësie në Pallatin e Shën Jakobit.

Në vitin 2017, Hawking foli me një audiencë në Hong Kong me hologram, me rreze të gjallë nga zyra e tij në Kembrixh.

Pas vdekjes së tij, fëmijët e tij thanë se trashëgimia e tij do të “jetonte për shumë vite”, transmeton rtv21.tv.

William Hawking, u lind më 8 janar të vitit 1942 në Oksford, Britani e Madhe dhe ishte një prej fizikanëve teorik më te njohur në botë. Ai ishte astrofizikan dhe që nga viti 1979 pronar i katedrës lukasiane dhe profesor matematike në Universitetin e Kembrixhit (detyre që mbahej dikur nga Isak Njutoni)./21Media