Dronët jo vetëm që mbajnë vetë farat, por edhe pjesë të dheut të pasur

Dronët jo vetëm që mbajnë vetë farat, por edhe pjesë të dheut të pasur

Një grup shkencëtarësh në Kanada kanë njoftuar një iniciativë të re për të përdorur drone për të mbjellë pemë të reja me çmim të ulët dhe të shpejtë, si pjesë e përpjekjes për të luftuar kundër efekteve negative të ndryshimit të klimës dhe shpyllëzimit.

I quajtur Flash Forest, ekipi filloi të testojë sistemet e tij përmes dronëve në gusht, me një fluturim provë që mbolli me sukses 100 pemë.

Këto rezultate ishin aq inkurajuese saqë i zgjeruan qëllimet e tyre për të përdorur sistemet e projektuara posaçërisht për të mbjellë një miliard pemë të reja deri në vitin 2028.

“Çdo vit planeti humb 13 miliardë pemë dhe rifiton më pak se gjysmën e tij,”, tha Bryce Jones nga ekipi në një video për mbledhjen e fondeve që njoftoi projektin.

Dronët jo vetëm që mbajnë vetë farat, por edhe pjesë të dheut të pasur me lëndë ushqyese rreth tyre në formë zorre.

Mbushja e pasur me lëndë ushqyese mund t’i mbajë farat e mbjella gjallë deri në nëntë muaj, duke u dhënë atyre mjaft kohë për të zënë rrënjë në mjedisin lokal.

Sistemi do të lejojë që një pilot të veprojë deri në dhjetë dronë njëkohësisht. Sipas ‘Flash Forest’, dronët e tyre të tanishëm mund të mbjellin fara brenda pak sekondash, duke e bërë objektivin më të mundshëm sesa mund të tingëllojë.

Grupi tha se sistemi i tyre i telekomanduar mund të mbjellë pemë dhjetë herë më shpejt se sa një punëtor njerëzor.