Muze i kujtimeve të dashurive të thyera

Loading...

Muze i kujtimeve të dashurive të thyera

“Është një muze i dashurisë- vetëm ndoshta me kokë poshtë”, thotë Drazen Grubisic, bashkë-themelues i Muzeut të Marrëdhënieve të thyera.

Muzeu i vendosur në Zagreb, Kroaci, në shikim të parë, strehon një koleksion të veçantë të objekteve në dukje të pa lidhura dhe të zakonshme. Shikoni më nga afër, dhe do të zbuloni se çdo objekt mishëron historinë e një dashurie që nuk zgjati.

Frymëzuar nga shpërbërja e tyre, artistët Grubisic dhe ish-partneri i tij Olinka Vistica donin të krijonin një vend- duke përdorur kujtime që ishin “shenjë dashurie dhe që kishin kuptim vetëm në marrëdhëniet”- për të eksploruar se si njerëzit përjetojnë romancë.

Donatorët nga e gjithë bota kanë kontribuar në koleksion, secili duke treguar një histori të ndryshme. Disa janë të trishtuar, disa zbavitës, por secili jep një perspektivë unike mbi atë se çfarë do të thotë të jesh në një marrëdhënie dhe çfarë ndodh kur vjen puna për një fund.

“Këta nuk janë artistë, këta janë njerëz të zakonshëm, histori të përditshme, por, siç rezulton, ata janë të huaj sesa çdo fiksion që mund të imagjuinoni”, shpjegon Grubisic për BBC.