Përfitimet shëndetësore nga piperi i zi

Përfitimet shëndetësore nga piperi i zi

Rezultatet paraprake të një studimi të ri sugjerojnë se një përbërës në piper i zi i njohur si piperin ndikon në depozitat e yndyrës në trupin tonë duke bllokuar formimin e qelizave të reja të yndyrës.

Nëse hulumtimet e mëtejshme konfirmojnë këto efekte, thonë studiuesit, piperi i zi mund të ofrojë një alternativë natyrore për trajtimin e depozitave yndyrore dhe obezitetit.

“Rezultatet tona sugjerojnë se piperin, përbërësi kryesor i piperit të zi, pengon diferencimin e qelizave të yndyrës dhe krijon kushte për metoda të reja në trajtimin e obezitetit”, tha studiuesi Ui-Hjun Park Sejong i Universitetit të Seulit të Koresë Jugore.

Shumë pak dihet se si funksionon piperi i zi në gjakun tonë, kështu që ilaçi modern ende nuk i shpjegon të gjitha efektet e tij të dobishme. Në studim, studiuesit shqyrtuan efektet e piperin në shprehjen e gjeneve në indet e yndyrës në laborator dhe modelet kompjuterike.

Rezultatet treguan se piperin ndërhyn me aktivitetin e gjeneve përgjegjëse për formimin e qelizave të reja të yndyrës në trup. Studiuesit thonë se dobia e piperit të zi është se ndalon një reaksion zinxhir në një organizëm që ndihmon në krijimin dhe ndërtimin e yndyrës, gjë që është e mirë në luftën kundër obezitetit.