Tani që informacioni për shëndetin dhe të ushqyerit publikohet në televizion, radio dhe në internet, njerëzit kanë mundësinë të jenë më të informuar

Loading...

Tani që informacioni për shëndetin dhe të ushqyerit publikohet në televizion, radio dhe në internet, njerëzit kanë mundësinë të jenë më të informuar

Ky hulumtim tregon se pluhuri i kanellës është efektiv në reduktimin e simptomave të dhimbjes nga periodat (dysmenorrhea primare).

Botuar në Journal of Clinical and Diagnostic Research dhe titulluar “Efekti krahasues i kanellës dhe Ibuprofen për trajtimin e dysmenorrhea primare: një gjyq klinik i rastësishëm i dyfishtë i verbër”, studiuesit iranianë vlerësuan efektin e 420 mg kanellës (Cinnamomum zeylanicum) dhe 400 mg ibuprofen, në tri grupe prej 38 femrash. Si intensiteti dhe kohëzgjatja e dhimbjes u monitoruan në të gjitha grupet, me rezultatet e raportuara si më poshtë:

“Nga 4 orë pas pirjes, nuk kishte dallime statistikisht të rëndësishme midis kanellës dhe grupit të ibuprofenit Nga tetë orë pas ndërhyrjes, shkalla e dhimbjes mesatare në grupin e kanellës ishte dukshëm më e ulët se sa grupi i dytë. Ndryshe nga ibuprofen, përdorimi i kanellës për dhimbje nuk vjen me asnjë rrezik kardiotoksik. Përkundrazi, është e njohur ulë presionin e gjakut dhe sasinë e sheqerit në gjak, të cilat mundësojnë mbrojtje kundër sëmundjeve kardiovaskulare”-shkruhet në raport.