Pse konsiderohet e pafat e premtja e datës 13?

3 min read

Besëtytnitë rreth numrit 13, e konsiderojnë atë si një numër të pafat. Në fakt, për të qenë më të saktë, siç tregon një artikull i National Geographic, në disa kultura anglo-saksone e premtja e 13-të shihet si një ditë e pafat.

Origjina e këtij besimi daton që nga lindja e krishterimit dhe lidhet me ngjarje të ndryshme historike që kanë ndodhur në botë. Një nga episodet më të rëndësishme historike që lidhet me këtë besëtytni është kryqëzimi i Krishtit, duke qenë Juda, i cili e tradhtoi atë, dishepullin e 13-të.

Për më tepër, sipas shkrimeve biblike, Jezusi u kryqëzua një ditë pas Darkës së Fundit, domethënë të premten, datë që përkujtohet gjatë Javës së Shenjtë, përcjell portali rtv21.tv

Pavarësisht se nuk ka ndonjë fakt specifik historik që e shënon ngjarjen si diçka të saktë apo jo, e premtja 13 vazhdon të shihet si një ditë negative që duhet ruajtur në mënyrë të pariparueshme.

Në një përmbledhje historike të origjinës së kësaj besëtytnie, National Geographic gjeti dhe renditi ngjarje të tjera që kanë ndodhur të premten më 13 dhe kanë ushqyer këtë besim popullor.
Sipas artikullit që ata ndanë, ishte e premtja më 13 të vitit 1307 kur ndodhi rënia e Templarëve, një urdhër ushtarak dhe fetar i themeluar në

Tokën e Shenjtë. Në këtë datë ata u arrestuan dhe u paraqitën para gjykatës së Inkuizicionit për t’u gjykuar nga Mbreti Felipe IV, kjo për veprimet e tyre të supozuara kundër krishterimit, prandaj disa u mbajtën dhe të tjerët u vranë.

“Gjydhja e anijes së lundrimit Costa Concordia në vitin 2012 në ishullin Giglio në Itali ishte të premten më 13, me një bilanc prej dy persona të zhdukur, 32 të vdekur dhe rreth 4,000 njerëz të evakuuar”, shton ai.

Në numërimin historik u shfaqën edhe rastësi të tjera, ku numri 13 dhe një ditë para fundjavës kujtohen për një ngjarje tragjike. Dhe ishte pikërisht të premten, më 13 nëntor 2015, kur Franca mori një nga sulmet e para terroriste që ndodhi në Paris.
Sipas një studimi në Medical Journal , të cituar nga National Geographic, kjo besëtytni madje është marrë në konsideratë nga studiuesit në mjekësi. Si rezultat i kësaj pune, u zbulua se midis viteve 1989 dhe 1992, në një rajon britanik, aksidentet e trafikut u rritën me 52% të premten më 13.

Padyshim, fiksioni ka qenë përgjegjës për përforcimin e këtij besimi dhe për rrethimin e kësaj date me më shumë elementë që fusin terror. Në këtë kuptim, vlen të theksohet saga e ‘E Premte 13’, e cila u publikua në vitin 1980 me protagonist Jason Voorhess. Një seri filmash që kanë përforcuar besëtytninë e kësaj date dhe jo vetëm tek adhuruesit e filmave.

Në çdo rast, pavarësisht nëse është e vërtetë apo jo, në disa kultura, si ajo ekuadoriane, ndahen disa rekomandime për atë datë, të cilat shkojnë përtej “trokitjes në dru”. Sipas Calendarr, është më mirë të shmangni pastrimin apo përdorimin e fshesës në atë ditë, gjithashtu nuk këshillohet të qëndroni apo të kaloni nën shkallë, aq më pak nuk konsiderohet dita e duhur për të nisur një projekt të madh./21Media