"As për së afërmi nuk do ta arrijë synimin që e ka Qeveria, që në një mënyrë ose tjetër t’i tregojë Serbisë ose t’i revanshohet për gjithë ofensivën diplomatike kundër Kosovës"

Loading...

“As për së afërmi nuk do ta arrijë synimin që e ka Qeveria, që në një mënyrë ose tjetër t’i tregojë Serbisë ose t’i revanshohet për gjithë ofensivën diplomatike kundër Kosovës”

Ish-ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Mimoza Kusari – Lila u shpreh e bindur se Serbia nuk do të ndiejë asnjë efekt karshi taksës prej 10% të vënë ditën e djeshme nga Qeveria e Kosovës.

Në një prononcim për media, Kusari – Lila deklaroi se përmes këtij vendimi, Qeveria e Kosovës nuk ka arritur të bëjë presion ndaj Republikës së Serbisë dhe pengesave që kjo e fundit i shkakton vendit tonë.

Ajo konsideron se deri më tash është bërë zhurmë, e cila siç tha ajo ka bërë që të reagojnë edhe institucionet e BE-së. E për këtë, ajo tha se Qeveria e Kosovës duhet të rishikojë vendimin ta ndryshojë atë dhe ta mbyllë tërësisht kufirin për mallrat serbe, pavarësisht origjinës së tyre.

“As për së afërmi nuk do ta arrijë synimin që e ka Qeveria, që në një mënyrë ose tjetër t’i tregojë Serbisë ose t’i revanshohet për gjithë ofensivën diplomatike kundër Kosovës që e bënë dhe pengesat në zbatimin e marrëveshjeve të arritura deri më tash. Qeveria duhet ta rishikojë vendimin, ta ndryshojë komplet dhe nëse do të ketë ndonjë efekt, ta mbyllë në tërësi kufirin për produktet për mallrat serbe, pa përjashtim të origjinës së kapitalit, a janë kompani të huaja apo serbe ato që prodhojnë në Serbi”, tha ajo.

Kusari-Lila tha se me këtë vendim, Qeveria e Kosovës ka bërë dy gabime, të cilat më shumë do t’i kushtojnë qytetarëve.

“Kjo taksë në fakt shumë lehtë mund t’iu faturohet qytetarëve. Kështu për një produkt të shumës prej 2 euro, shitja prej 2.2 euro, as nuk do të vërehet nga qytetarët, të cilët do ta paguajnë 10 përqindëshin. Gjithashtu, nga kjo  masë janë përjashtuar produktet e kompanive të huaja të cilat prodhohen në Serbi. Edhe ky është gabim për shkak se nuk bën të diferencohen produktet me origjinë, prej asaj se ku prodhohen e jo cili është kapitali i cili është investuar. Dhe në këtë mënyrë, nuk ka asnjë presion Qeveria e Serbisë nga kompanitë e huaja që operojnë në Serbi për këtë masë për arsye se ato produkte janë të përjashtuara”, u shpreh ajo.

Kusari-Lila u shpreh e bindur se Brukseli do të bëjë presion për heqjen e kësaj takse, ndërsa shtoi se edhe Kosova duhet ta lidhë heqjen e kësaj mase me ndonjë kusht.

Kujtojmë se në kohën sa ishte ministre e Tregtisë dhe Industrisë, Mimoza Kusari – Lila, pati marrë vendim për vendosjen e masës së reciprocitetit ndaj mallrave të Serbisë.

Qeveria e Kosovës dje ka marrë vendim për vendosjen e masave në importin e mallrave nga Serbia dhe Bosnjë e Hercegovina. Ky propozim erdhi nga ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala. Kjo masë vendoset për qumështin dhe produktet e qumështit, uji, biskotat, materialet ndërtimore dhe lëngjet e prodhuara në këto dy vende. Por, kjo masë përjashtohen produktet e brendeve ndërkombëtare që prodhohen në Serbi dhe Bosnjë e Hercegovinë, dy shtete që ende nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

Kosova përveç që ka importin e mallrave më të madh nga Serbia, këtë vit ka shënuar edhe ngritje të importit nga ky shtet. Vlera e importit të mallrave nga Serbia nga janari i vitit 2018 deri më 15 tetor të këtij viti është rreth 360 milionë euro, kryesisht mallra të industrisë ushqimore dhe të materialit ndërtimor. Ndërkaq, Kosova ka eksportuar mallra në këtë shtet në vlerë jo më shumë se 23 milionë euro.