Botanisti Hans der Stege mendon se ka rreth 16,000 lloje të pemëve në zonën e Amazonës

Botanisti Hans der Stege mendon se ka rreth 16,000 lloje të pemëve në zonën e Amazonës

Pas 300 vjetësh që kur botanistët e parë kanë arritur në Amazona, tani është vërtetuar se ekzistojnë 11,676 lloje të pemëve në zonë dhe ky numër nuk është ende përfundimtar.

Të dhënat për numrin e llojeve të pemëve kanë ardhur nga botanistët pasi kanë analizuar gjysmë milioni mostra të digjitalizuara të luleve, frutave, gjetheve të pemëve që kanë hasur në pellgun e lumit Amazona.

Para këtij raporti, të botuar në ‘Raportet Shkencore’, nuk kishte të dhëna për speciet e pemëve në një nga pyjet e fundit të shiut në botë.

Mostrat më të vjetra në raport datojnë nga viti 1707, ndërsa ato të fundit nga viti 2015.

Shumë muze të historisë natyrore digjitalizojnë koleksionet e tyre të bimëve të rralla dhe katalogu i pemëve në Amazona është fotografia më e plotë e bimësisë që ekziston në pyjet e shiut në atë pjesë të Brazilit verior.

Botanisti Hans der Stege, i cili drejtoi këtë projekt nga Holanda është shumë i kënaqur me rezultatin, pasi ai mendon se ka rreth 16,000 lloje të pemëve në zonën e Amazonës.

Ai është i bindur që 4,000 speciet e mbetura mund të “fshihen” në disa nga koleksionet e vjetra që janë errësuar dhe harruar diku dhe ai nuk përjashton mundësinë e rritjes në disa pjesë të pyjeve të shiut që nuk janë ekzaminuar me kujdes. Stege pranon se do të duhet një kohë e gjatë për të kompletuar listën ekzistuese.