Njoftimi ka dalë nga Departamentet e Drejtësisë dhe Sigurisë Kombëtare

Njoftimi ka dalë nga Departamentet e Drejtësisë dhe Sigurisë Kombëtare

Emigrantët e paligjshëm që hyjnë përmes kufirit jugor të SHBA nuk do të kenë të drejtën për azil, sipas një rregulli të ri, ka thënë administrata Trump.

Njoftimi ka dalë nga Departamentet e Drejtësisë dhe Sigurisë Kombëtare, ku thuhet se “vendimi do të ndalonte azilin për ata që shkelin ndonjë kufizim presidencial në hyrje”.

Presidenti mund të ndalojë migrimin në “interesin kombëtar”, thuhet në deklaratë.

Emigracioni ishte një fokus i madh në fushatën zgjedhore për Kongresin, të Presidentit Trump 2018.

Duke sulmuar shpesh një karvan të mijëra amerikanëve qendrorë që përshkonin rrugën e tyre në veri përmes Meksikës, Trump urdhëroi trupat në kufi dhe deklaroi se emigrantët ishin një “pushtim”.

Udhëheqësi i detyrës së avokatit të përgjithshëm, Matthew Whitaker dhe shefi i sigurimit të atdheut, Kirsten Nielsen, njoftuan të enjten atë që njihet si rregulli i përkohshëm përfundimtar.

Në deklaratën e përbashkët thuhet se presidentët kanë fuqinë të “pezullojnë hyrjen e të gjithë qytetarëve të huaj” dhe të vendosin “çdo kufizim që ai mund të konsiderojë si të përshtatshëm për ta” nëse ata gjykohet të jenë “të dëmshëm” ndaj interesave amerikane sipas Aktit të Emigracionit dhe Kombësisë .

Prandaj, nëse presidenti lëshon pezullimin ose ndalimin e hyrjes përmes kufirit amerikan/ meksikan, ata që në mënyrë të paligjshme arrijnë të hyjnë në SHBA, nuk do të lejohen të aplikojnë për azil pasi të jenë atje.