Stresi është negativ për njerëzit, pasi mund t’i bëjë ata të humbur, pa disponim dhe të zhgënjyer

Loading...

Stresi është negativ për njerëzit, pasi mund t’i bëjë ata të humbur, pa disponim dhe të zhgënjyer

Por një studim i fundit tregon se stresi mund të jetë pozitiv në procedimin e lajmeve të këqija.

Neuro-shkencëtarët në Universitetin e Londrës ka studiuar zjarrfikësit në Kolorado, që nga pastrimi  kamionëve dhe gatimi i gjellës e deri te përgjigja ndaj emergjencave.

Ata janë pyetur të vlerësojnë rreziqet e tyre ndaj traumave të ndryshme të ngjarjeve të jetës, sikurse janë aksidentet, mashtrimet dhe më pas u kanë dhënë lajmin e mirë ose të keq pavarësisht asaj se rreziku ishte më i vogël ose më i madh se sa ata mendonin.

Gjatë pushimit, zjarrfikësit ishin shumë optimistë dhe me më pak vëmendjes ndaj detajeve të informacionit të ri.

Por, gjatë kohës së stresit, ata ishin shumë vigjilentë rreth rrezikut dhe janë lutur të procedojnë çdo detaj të lajmi të keq që u është dhënë.

Ngritja e niveleve të kortizolit, hormon i stresit, i ka bërë zjarrfikësit të tregohen më me shumë vëmendje kur morën lajmet e këqija, por kjo nuk ndryshoi perceptimin e tyre kur morën lajmet e mira, tregon studimi.