Thaçi i ka kërkuar Veselit ta injoroi përkohësisht iniciativën për ushtrinë

Thaçi i ka kërkuar Veselit ta injoroi përkohësisht iniciativën për ushtrinë

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi nëpërmjet një letre dërguar kryetarit të Kuvendit, Kadri Veselit, ka kërkuar që iniciativa e tij ligjore të mos vihet në rend dite edhe pak kohë, derisa të sigurohet edhe përpjekja e fundit që transformimi i FSK të bëhet përmes ndryshimeve kushtetuese.Ai tha se iniciativa ligjore për transformimit të FSK-së është krejtësisht legjitime dhe Kushtetuese dhe se këtë iniciativë e ka marrë duke qenë i bindur se ishin shterur të gjitha mundësitë tjera.

Këto komente Thaçi i bëri në konferencën e organizuar nga Instituti i Hulumtimit, Zhvillimit dhe Bizneseve Evropiane – RIDEA, me temën Forca e Sigurisë së Kosovës – Prespektivat e së Ardhmes.

“ShBA mendojnë se duhet behet përpjekje që themelimi i ushtrisë duhet bëhet me ndryshime kushtetuese. Institucionet tona ende kanë në dispozicion kohen e mjaftueshme të bëjnë përpjekjen e fundit të sigurojmë përkrahjen e komuniteteve për themelimin e forcave të armatosura. Sot i kam dorëzuar një letër Veselit që kam kërkuar që iniciativa ime ligjore të mos vihet në rend dite edhe pak kohë derisa të sigurojmë dhe përpjekjen e fundit që transformimi i FSK të bëhet përmes ndryshimeve kushtetuese”, tha Thaçi.

Thaçi shtoi se iniciativa e tij për themelimin e ushtrisë nuk ka qenë e nxituar dhe se këtë iniciativë e ka ndërmarrë për shkak se Kosova e ka të pamundur të anëtarësohet në NATO pa ushtri.

“Ky veprim s’ka qenë aspak i rastësishëm, as i nxituar, është veprim i menduar mirë dhe ka ndodhur si rezultat i paaftësisë së institucioneve tona dhe partnerëve tanë strategjik për themelimin e ushtrisë së Kosovës. Përfaqësuesit e listës serbe për 6 muaj me radhë bojkotuan Kuvendin duke bërë të pamundur që të sigurojmë përkrahjen e tyre për këtë proces. Iniciativën ligjore e kam ndërmarrë edhe për shkak se kam konsideruar se Kosova e ka të pamundur të realizoj qëllimin për anëtarësim në NATO. Që nga ndërmarrja e iniciativës kemi pasur debat mjaftë të dobishëm, zhvillimi pozitiv është fundi i bojkotit dhe kthimi i listës serbe në institucione. Duke respektuar të gjitha mendimet mendoj së emëruesi i përbashkët është se institucionet, partitë dhe qytetarët janë të gatshëm për të bërë hapin për formimin e ushtrisë, qoftë përmes ndryshimeve kushtetuese apo nismës ligjore”,ka theksuar presidenti.