Samiti i Trumpt dhe Kim-it

Samiti i Trumpt dhe Kim-it

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump tha se bisedimet e tij me udhëheqësin e Koresë së Veriut, Kim Jong-un që përfunduan në një marrëveshje të përbashkët ishin “të ndershme, të drejtpërdrejta dhe produktive”.

Z. Trump tha se do të ndalonte “lojëra lufte”, ndërsa zoti Kim kishte premtuar të shkatërronte një vend për testimin e raketave.

Marrëveshja e tyre përfshinte gjithashtu një angazhim nga Kim për të shpërbërë Gadishullin Korean të armëve bërthamore.

Kjo është hera e parë që një president i i SHBA-së dhe udhëheqësi i Koresë së Veriut janë takuar, raporton BBC, përcjell rtv21.tv

Çifti shtrëngoi duart, mbajti biseda së bashku dhe hëngri drekë të shoqëruar nga këshilltarët. Ajo kapërcen një kthesë të jashtëzakonshme për të dy, të cilët vetëm vitin e kaluar u angazhuan me kërcënime të zemëruara.

Për çfarë ranë dakord?

Samiti u përqendrua në çarmatimin bërthamor dhe zvogëlimin e tensioneve.

Marrëveshja përfshinë se të dy vendet do të bashkëpunonin drejt “marrëdhënieve të reja”, ndërsa SHBA do të ofronte “garanci sigurie” për Korenë e Veriut.

Për armët bërthamore, zoti Kim “riafirmoi angazhimin e tij të fortë dhe të palëkundur për të përfunduar denuclearization e gadishullit Korean”.

Duke njoftuar marrëveshjen për gazetarët, Trump tha se Kim pranoi të “verifikuar” – një kërkesë kyçe të SHBA përpara samitit.

Trump tha gjithashtu se ai kishte ngritur çështjen e të drejtave të njeriut me Z. Kim, i cili drejton një regjim totalitar me censurë ekstreme dhe kampe të punës me forcë./21Media