Komisioni ka propozuar një kombinim të një kuote dhe një tarife

Komisioni ka propozuar një kombinim të një kuote dhe një tarife

Vendet e Bashkimit Evropian do të diskutojnë dhe pritet të votojnë të enjten mbi masat e propozuara nga Komisioni Evropian për të ulur importet e çelikut në bllok.

Komisioni ka propozuar një kombinim të një kuote dhe një tarife për të parandaluar një rritje të importeve të çelikut që është e kërcënuar, veçanërisht pasi që Shtetet e Bashkuara vendosnin taksat për çelikun dhe aluminin që po hynte.

Kuota do të jetë një pasqyrim i importeve gjatë viteve të fundit, me një tarifë prej 25 për qind për vëllime që tejkalojnë atë shumë, sipas burimeve të njohura me propozimin. Eksportuesit kryesorë të çelikut në BE janë Kina, India, Rusia, Koreja e Jugut, Turqia dhe Ukraina.

Tarifat e SHBA prej 25 për qind në çelikun në hyrje dhe 10 për qind në alumin, kanë hyrë në fuqi më 23 mars dhe janë imponuar edhe nga prodhuesit e BE që nga 1 qershori.

Hetimi mbulon 28 klasë çeliku dhe produkte të bëra me çelik, ku Komisioni vë në dukje në nisjen e hetimit të tij se importet e produkteve të çelikut në fjalë u rritën nga 18.8 milionë ton në 2013 në 30.6 milionë ton në vitin 2017, shumë më i lartë se rritja e prodhimit vendas prodhimit.