Shkrimi në xhama dhe mbshtjellja e çelësit në foli janë veç dy prej gjërave që mund ta mbrojnë makinën tuaj

Shkrimi në xhama dhe mbshtjellja e çelësit në foli janë veç dy prej gjërave që mund ta mbrojnë makinën tuaj

Ju ndoshta jeni të vetëdijshëm për disa elemente që ju ndihmojnë ta mbroni veturën tuaj nga vjedhja. Por, në mënyrë që të jeni gati për ndonjë gjë, është më mirë të mësoni rreth mbrojtjes shtesë në dispozicion për ta bërë makinën tuaj më pak tërheqëse ndaj hajdutëve.

Është e dobishme të njihni metodat tipike të vjedhjes dhe të jeni në gjendje të njohni shenjat që dikush planifikon të vjedhë makinën tuaj.

Më poshtë ju sjellim disa rekomandime që do të ndihmojnë në uljen e rrezikut të vjedhjes automatike, përcjell rtv21.tv

Shënoni xhamin

Dritaret dhe pasqyrat mund të shënohen me një numër VIN, i njohur gjithashtu si numri identifikues i automjetit.

Ky shërbim nuk kushton shumë dhe zvogëlon dukshëm rrezikun e vjedhjes. Një keqbërës do të duhet të kalojë kohë dhe para për të ndryshuar xhamin e shënuar. Zvogëlon fitimin e një vjedhjeje.

Instaloni një monitor të foshnjës në veturë

Fshihni telefonin tuaj të vjetër në makinë

Nëse e dini se do të duhet të largoheni nga makina në një vend të pazakontë dhe nuk jeni të sigurt për sigurinë e saj, fshehni një telefon apo tabletë të vjetër që është ndezur në të.

Mos harroni të sinkronizoni atë me llogarinë tuaj në Google paraprakisht: nëse keni një kuti postë elektronike, hyni në të nga kompjuteri ose telefoni juaj.

Nëse keni nevojë për të gjetur vendndodhjen e automjetit, funksioni “Gjej telefonin tim” do ta bëjë atë në më pak se një minutë, me kusht që tableta ose telefoni të jetë i lidhur në internet, përcjell rtv21.tv

Mbani rrotat tuaja të kthyera kur parkoheni

Policët rekomandojnë mbajtjen e rrotave në drejtim të rrotës, kudo që të parkoheni. Kjo do të komplikojë rimorkimin e automjeteve për ata që vjedhin makina me një kamion tërheqës.

Për të vjedhur një makinë, një kriminel do të duhet të bëjë manovra shtesë – e gjithë kjo do të marrë kohë dhe për këtë arsye, do të zvogëlojë interesin e tyre në makinë.

Mbani çelësat tuaj në foli

Ka pajisje në dispozicion që kapin sinjale dhe përdoren gjerësisht nga kriminelët për vjedhjen e makinave pa çelës.

Për shembull, nëse makina është parkuar në një garazh të një shtëpie private ose nën dritaret e një ndërtese shumëkatëshe, çelësat janë të aksesueshëm përmes pajisjes radio. Sipas ekspertëve, për të mbrojtur çelësat nga sulmet duhet të përdorni diçka metalike.

Mos harroni skemat tipike të vjedhjes

Një aksident i vogël: Detyra është të shpërqendrojë shoferin dhe të vjedhë makinën derisa shoferi është në shok. Për këtë qëllim, një keqbërës godet lehtë në makinën e viktimës pa bërë shumë dëm.

Kjo është arsyeja pse nëse goditesh në makinën e dikujt apo dikush hedh guxim në makinën tënde, nuk duhet ta humbësh vetëdijen tënde: mbyllni dritaret, mbyllni dyert e makinave dhe thirrni policinë. Mos e lini të hapur dyert e makinave dhe kontrolloni emocionet tuaja, përcjell rtv21.tv

Mos bëni gjëra të lehta për një hajdut

Sipas statistikave, automjetet më së shumti vidhen nga parkingjet publike, stacionet e benzinës, udhëkryqet ose afër ATM-ve. Policia rekomandon si në vijim:

Shikoni brenda dhe nën makinë para se të uleni në të.
Mos udhëtoni vetëm sidomos gjatë natës.
Besoni instinktet tuaja – nëse mendoni se diçka është e gabuar, largohuni.
Nëse e sheh se ka një person të dyshimtë që lëviz drejt teje, largoje me kujdes.
Mos u ndalni për të ndihmuar të huajt.
Nëse ndaloni, lini një hapësirë për një manovër.
Mos parkoni në një vend me shikueshmëri të keqe dhe mos hidhni nga makina edhe nëse është vetëm për një moment për të blerë diçka në një dyqan pa ndalur motorin. Nëse keni nevojë të dilni, ndaloni gjithmonë motorin, mbyllni dritaret dhe mbyllni dyert.

Nëse jetoni në një shtëpi private, mos lini çelësat pranë derës së përparme, përcjell rtv21.tv

Devijoni vëmendjen

Instalimi i një GPS në një vend të pazakontë mund të jetë një zgjidhje e mirë, si dhe instalimi i një dollapi me kyç. Kjo metodë mund të devijojë vëmendjen e një hajduti: pasi të kapërcejnë një pengesë, ata ndoshta nuk do të kërkojnë sende të tjera mbrojtëse në makinë.

Ka raste të njohura kur kjo me të vërtetë ka ndihmuar – makina u gjetë dhe u kthye tek pronari brenda 24 orëve./21Media