Psikologët do të tregojnë se është e mundur të largosh çdo zakon të keq. Kjo sigurisht tingëllon inkurajuese, por çfarë duhet të bësh vërtet për ta bërë atë që të funksionojë?

Ekspertët rekomandojnë të ndjekësh pesë hapa nëse dëshiron të zëvendësosh një zakon të keq me një të mirë:

1. Bëhu i sinqertë me veten

Sa më i sinqertë të jeni për veten në lidhje me zakonin tuaj të keq, aq më i madh është shansi që të shpëtosh prej tij, pohojnë psikologët. Lejoni që njerëzit tuaj të afërt të interesohen për ju që t’ju japin një kritikë të sinqertë dhe mos e moho që ke një problem, edhe nëse mendon se ata e ekzagjerojnë pak në kritikat e tyre.

2. Shkruaj shënime për zakonin tuaj të keq

Shumë psikologë besojnë se nuk është gjë e keqe të analizosh vetë zakonin tënd të keq duke shkruar të dhëna përkatëse. Për shembull, nëse kafshon thonjtë, mund të vëresh në cilën orë të ditës e bën më shpesh, përafërsisht sa zgjat dhe ku e bën. Duke analizuar këto të dhëna, mund të marrësh informacione përkatëse që mund të të ndihmojnë të kuptosh më mirë zakonin e keq, por gjithashtu të gjesh një mënyrë për ta eliminuar atë.

3. Bëj durim dhe vendos një qëllim të mundshëm

Është joreale të presësh të heqësh qafe zakonin tënd të keq menjëherë nëse e ke pasur me vite. Për këtë arsye, është e rëndësishme të vendosësh qëllime të mundshme në fillim të luftës kundër një zakoni të keq, përmbushja e të cilit përfundimisht do të të sjellë më afër qëllimit përfundimtar – eliminimit të tij të plotë.

4. Kërko ndihmën e një miku

Shumë njerëz nuk janë mjaft të disiplinuar dhe kanë nevojë për udhëzime nga mjedisi që të jenë në gjendje të përmbushin qëllimet e tyre. Mos ki turp të kërkosh ndihmën e miqve dhe kërkoju atyre që të kontrollojnë ty dhe ndoshta edhe të qortojnë kur vëren se po praktikon zakonin tënd të keq.

5. Përdor aplikacione

Ka shumë aplikacione për telefona mobilë që mund të të ndihmojnë të largosh zakonet e tua të këqija. Thjesht kërko për ato që të interesojnë dhe pothuajse me siguri do të gjesh softuerin e duhur që i përshtatet nevojave tua. Aplikimet më të njohura janë për humbjen e peshës, aktivitetin fizik dhe planifikimin, por sigurisht që nuk janë të vetmet që mund të jenë të dobishme për ty.