Fëmijët e nënave me diabet mund të rrezikohen më shumë nga sëmundjet e hershme të zemrës

Fëmijët e nënave me diabet mund të rrezikohen më shumë nga sëmundjet e hershme të zemrës

Rreziqet ishin veçanërisht të larta për dështimin e zemrës, tensionin e lartë dhe mpiksjen e gjakut midis fëmijëve të lindur nga nënat me diabet. Studiuesit përdorën regjistrat kombëtar të shëndetit danez që përfshinin 2.4 milionë fëmijë që lindën pa sëmundje të zemrës.

Gjatë 40 vjetëve të studimit 1.153 prej fëmijëve nënat e të cilëve kishin diabet – qoftë sëmundja tip 1 ose tip 2, ose diabeti i shtatzënisë (diabeti gjestacional) iu dhanë diagnoza të sëmundjes kardiovaskulare. Sëmundja kardiovaskulare u zhvillua në 91.311 fëmijë nënat e të cilëve nuk kishin diabet.

Rreziku absolut i sëmundjes së zemrës te njerëzit nën 40-vjeç është i vogël, por ai rrezik ishte 29% më i lartë te pasardhësit e grave me diabet sesa te fëmijët e nënave pa diabet.

Diabeti para shtatzënisë ishte i shoqëruar me një rritje të rrezikut relativ prej 34% të sëmundjeve kardiovaskulare në mesin e pasardhësve dhe diabetin gjestacional me 19% rritje të rrezikut.

Rreziqet ishin veçanërisht të larta për dështimin e zemrës, tensionin e lartë dhe problemet e qarkullimit të gjakut, në veçanti mpiksjet në venat e këmbës që qarkullojnë në mushkëri.

Studimi, në BMJ kontrolloi duhanpirjen, arsimimin, moshën dhe faktorë të tjerë. Një histori e sëmundjes kardiovaskulare përveç diabetit te nënat, pothuajse e dyfishoi rrezikun për sëmundje të zemrës në pasardhës.