Vjeshta është zyrtarisht këtu dhe temperaturat po bien pak dhe gjethet po ndryshojnë ngjyrën.

Ndërsa mësohemi me temperaturat më të ulëta, njerëzit fillojnë të pyesin njëri-tjetrin të njëjtën pyetje: “A keni ndezur ngrohjen ende?”

Disa familje durojnë aq sa munden dhe të tjerët e ndezin atë me temperaturat e para të ulëta. Por kur bëhet fjalë për përdorimin e ngrohjes qendrore, a është e vërtetë që nëse punon lehtë gjatë gjithë ditës, kjo kursen para?

Si me shumicën e gjërave, përgjigjja nuk është e thjeshtë, transmeton metro.co.uk.

Ekspertët sugjerojnë që ngrohja të ndizet gjatë gjithë ditës për të kursyer vetëm një mit. Nga njëra anë, duke e lënë ngrohjen gjatë gjithë ditës, kaldaja do të duhet të punojë për të ruajtur temperaturën në nivelin e caktuar, dhe ju do të konsumoni energji gjatë gjithë ditës në krahasim me vendosjen e ngrohjes që të fillojë në kohën e zgjedhur.

Sidoqoftë, nëse shtëpia është më e ftohtë, do t’ju duhet më shumë energji për ta ngrohur kur të mbërrini dhe të ndizni ngrohjen.

Shumë ekspertë bien dakord se gjëja më e rëndësishme për t’u marrë parasysh kur bëhet fjalë për ngrohjen efikase të shtëpisë është të zbuloni se nga po rrjedhën nxehtësia prej saj.

Nëse shtëpia është e izoluar mirë, do të konsumoni më pak energji nëse e lini ngrohjen gjatë gjithë ditës ose nëse përdorni një kohëmatës. Sa më e ulët të jetë humbja e nxehtësisë, aq më pak energji do të shpenzoni për një temperaturë të rehatshme në shtëpi.