Austria po prezanton nivelin më të lartë të paralajmërimit për udhëtime në Kosovë, Bosnje dhe Hercegovinë, Serbi, Shqipëri, Mali i Zi dhe Maqedonia Veriore, njoftoi sot qeveria në Vjenë.

Ky është niveli i sigurisë 6, i cili lëshohet normalisht vetëm për vendet ku mbizotërojnë konfliktet e luftës.

“Niveli më i lartë i paralajmërimit për këto vende hyn në fuqi menjëherë,” tha ministri i Jashtëm austriak Alexander Schallenberg.

Ministrja e Integrimit Susanne Raab, duke aluduar mbi gjysmë milioni qytetarë austriakë me rrënjë në një nga vendet, u bëri thirrje qytetarëve që të anulojnë udhëtimet në vendet e tyre të origjinës, transmeton KosovaPress.

“Udhëtimi në këto vende duhet të anulohet me çdo kusht,” tha Raab në një konference të përbashkët shtypi me ministrin e Jashtëm.

Schallenberg tha se raste të infeksioneve janë raportuar tashmë në Austri, por edhe në Slloveni dhe Kroaci, të cilat janë të lidhura me njerëzit që janë kthyer nga disa nga vendet e Ballkanit Perëndimor.

Ministri i Brendshëm Karl Nehammer njoftoi kontrolle intensive në zonën kufitare.

Për njerëzit që vijnë nga një prej këtyre vendeve, një kthim në Austri do të jetë i mundur vetëm me një izolim dyjavësh ose një test të freskët negativ të koronavirusit.

Me vendimin e sotëm, Austria kundërshtoi pjesërisht rekomandimin e djeshëm të Këshillit të BE-së, i cili hoqi ndalimin e hyrjes në BE për qytetarët që vijnë nga Serbia dhe Mali i Zi.

Në Austri, me 100 raste të reja të infeksionit koronavirus, ka pasur një rritje të mprehtë të infeksionit. Pjesa më e madhe e saj bie në disa vatra të nxehta në Austrinë e Epërme dhe Styria. Këtu, në një kompani ndërtimi që punëson punëtorë të huaj, kryesisht nga Greqia, janë raportuar 10 raste të reja.

Në Austri, lehtësimi i ri i masave po hyn në fuqi sot, kështu që kamerierët nuk janë më të detyruar të veshin maska mbrojtëse.