Udhëheqësit evropianë vendosën të enjten sanksione ndaj disa njerëzve të afërt me presidentin rus Vladimir Putin për helmimin e Alexei Navalny përpara një samiti në Bruksel.

Duke vepruar kështu, ata e bënë të qartë se janë të gatshëm të përdorin mjete politike dhe ekonomike për të mbrojtur të drejtën ndërkombëtare, shkruan AFP.

Evropianët kanë ndëshkuar përfshirjen e bashkëpunëtorëve të ngushtë të presidentit rus në helmimin e liderit të opozitës me helm nervor nga një grup fillestar i prodhuar për qëllime ushtarake dhe në destabilizimin e Libisë.

Të dy veprimet shkelin ligjin ndërkombëtar dhe rezolutat e OKB-së. Bashkimit Evropian iu desh pak kohë për të mbledhur prova në mënyrë që të mbronte sanksionet në gjykatë.

“Helmimi i Alexei Navalny ishte i mundur vetëm me pëlqimin e administratës së presidentit,” thuhet në vendimin e botuar në Gazetën Zyrtare të BE-së.