Dita e ndërgjegjësimi për hemofilinë

Dita e ndërgjegjësimi për hemofilinë

Sot shënohet Dita Botërore e Hemofilisë, e cila është një çrregullim gjenetik kryesisht i trashëguar që dëmton aftësinë e trupit për të kontrolluar mpiksjen e gjakut, një proces i nevojshëm për të ndaluar gjakderdhjen.

Kjo është një ditë ndërgjegjësimi për hemofilinë dhe çrregullime të tjera të gjakut, që gjithashtu shërben për të mbledhur fonde dhe për të tërhequr vullnetarë.

Dita Botërore e Hemofilisë daton që nga viti 1989 dhe shënohet çdo vit në nder të datëlindjes së Frank Schnabel, themeluesit të Federatës Botërore të Hemofilisë në vitin 1963.

Hemofilia rezulton në njerëz që kanë gjakderdhje për një kohë më të gjatë pas një dëmtimi dhe një rrezik të shtuar të gjakderdhjes brenda nyjave ose trurit.