FMN thotë se Evropa është goditur veçanërisht keq

FMN thotë se Evropa është goditur veçanërisht keq

Ekonomia botërore do të vuajë vitin e saj më të keq që nga Depresioni i Madh i 1930-tës, ka bërë të ditur Fondi Monetar Ndërkombëtar në parashikimin e tij të fundit.

FMN tha sot se pret që ekonomia globale të tkurret me tre për qind këtë vit. Kjo është shumë më e keqe se rënia prej 0,1 për qind në recesionin e vitit 2009 pas kolapsit financiar.

Ekonomia globale pritet që të kthehet me një rritje prej 5.8 për qind në 2021, por që pamja është e pasigurt.

Vlerësimi i zymtë paraqet një nënvlerësim befasues nga FMN. Në janar, para se shpërthimi i COVID-19 të shfaqej si një kërcënim i rëndë global, Organizata Ndërkombëtare e Huadhënies parashikoi rritje modeste prej 3.3 për qind këtë vit.

Sidoqoftë, masat e gjera për të përmirësuar pandeminë – bllokimet, kufizimet e udhëtimit, mbylljet e biznesit dhe distancimi shoqëror – papritmas kanë sjellë aktivitetin ekonomik në një ndalesë.

Për shkak se ndikimi ekonomik është akut në sektorë të veçantë, politikëbërësit do të duhet të zbatojnë masa të konsiderueshme fiskale, monetare dhe financiare të tregut për të mbështetur familjet dhe bizneset e prekura brenda vendit“, thotë FMN.

FMN thotë se Evropa – epiqendra e pandemisë – është goditur veçanërisht keq. Tkurrjet ekonomike prej 7.5 për qind priten në 19 vendet e eurozonës dhe 6.5 për qind në Britaninë e Madhe.

Tregtia botërore parashikohet të zhytet me 11 për qind këtë vit para se të rritet me 8.4 për qind në vitin 2021.

FMN shoqëron parashikimet e tij me një paralajmërim se ka shumë faktorë të panjohur: përfshirë rrugën që do të marrë virusi, efektivitetin e politikave të marra për të përmirësuar shpërthimin dhe për të kufizuar dëmin ekonomik, dhe pasigurinë për situatën disa muaj nga tani.