Qeveria gjermane njoftoi sot se është konfirmuar se Alexei Navalny, një kundërshtar i ashpër i presidentit rus Vladimir Putin, ishte viktimë e një sulmi me një helm nervor kimik nga grupi fillestar.

Zëdhënësi i Qeverisë gjermane Steffen Seibert, tha se qeveria i kishte kërkuar Organizatës për Armët Kimike të Ndaluara asistencë teknike në analizën e mostrave të Navalny dhe se rezultatet e analizave nga dy laboratorë referues mbërritën sot.

Rezultatet pajtohen me rezultatet e bëra tashmë nga laboratorë të veçantë në Gjermani, Francë dhe Suedi. Kjo edhe një herë vërteton qartë se Navalny ishte viktimë e një sulmi të agjentit nervor kimik nga një grup fillestar. Kjo substancë nuk është përdorur nga Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike deri më tani, të përfshira zyrtarisht në listën e tyre “, shpjegoi ai.

Qeveria gjermane përsëriti kërkesën e saj për Rusinë për të komentuar mbi këto ngjarje.

Këshilli Ekzekutiv i Organizatës për Armët Kimike të Ndaluara do të shkëmbejë informacion me partnerin e BE-së në hapat e ardhshëm në ditët në vijim.

Çdo përdorim i armëve kimike është një krim i rëndësishëm që nuk duhet lënë pa pasoja”, tha Seibert.

Navalny, 44-vjeç, një kritik i ashpër i Putin, nuk u ndje mirë më 20 gusht gjatë fluturimit nga qyteti siberian Tomsk për në Moskë. Avioni bëri ulje emergjente në Omsk dhe Navalny u dërgua me urgjencë në një spital, ku ai kaloi dy ditë para se të dërgohej në Berlin për mjekim. Pas daljes nga koma, ai po ndihet mirë.