Enëlarësja është një ndihmesë e vërtetë në shtëpi dhe bashkë me të kurseni kohën që përndryshe do ta linit mënjanë për larjen e tyre. Sidoqoftë, ka enë që nuk duhet t’i lani në pjatalarëse, andaj rekomandohet që ato t’i lani me dorë.

Enë prej gize

Pjatalarësja do të heqë shtresën mbrojtëse në enët dhe do të çojë në shfaqjen e ndryshkut, si në të ashtu edhe në makinë. Prandaj, do të ishte më mirë të lani këto enë me dorë.

Thika kuzhine

Për shkak të temperaturës së lartë, thikat mund të prishen me kalimin e kohës.

Enë kristali

Pjatalarëset dhe temperaturat e larta kanë një efekt negativ në këto pjata delikate.

Enët prej druri

Ju mund t’i lani disa enë prej druri në makinë, është më mirë ta kontrolloni këtë në mbishkrimin e tyre, por ju duhet të shmangni mbajtësen e drurit, thikat me doreza druri dhe t’i lani me dorë. Arsyeja për këtë është e thjeshtë: për shkak të temperaturës së lartë objektet prej druri do të humbin formën dhe cilësinë e tyre.

Pjata bakri

Pjatalarësja mund të ndryshojë ngjyrën e këtyre enëve. Mënyra më e lehtë për ta pastruar është ta spërkatni me kripë dhe t’i hudhni pak uthull. Lëreni të qëndrojë për rreth njëzet minuta, dhe më pas shpërlajeni nën një rrjedhë uji të vakët.

Enët plastike

Ata mund të shkrihen në makinë. Enët plastike të forta mund të lahen në makinë, por gjithmonë vendosini në raft në majë.

Enët prej alumini

Sigurohuni që t’i lani këto enë me dorë, pasi ato do të ndryshken në temperatura të larta, por gjithashtu do të dëmtojnë brendësinë e makinës suaj.

Enët me afishe

Sigurohuni që të lani kavanozët, shishet dhe enët e tjera që kanë kapakë me dorë. Për shkak të temperaturës së lartë, afishet në to mund të zhvishen dhe të mbyllin gypat e kanalizimit.