Lista e dëshmitarëve që do të ftohen për intervistim ka ngjallur debat në mbledhjen e parë të Komisionit Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë COVID-19 nga ana e Qeverisë së Kosovës.

Thirrja apo jo e ministrit aktual të Shëndetësisë Armend Zemaj për raportim nuk është përkrahur nga të gjithë deputetët, ndërkohë që është thënë se kjo listë do të zgjerohet në varësi të deklaratave të atyre që do të intervistohen.

Në mbledhjen e konstituimit të këtij komisionit, kryetarja Mimoza Kusari, tha se puna e komisionit do të fillojë me hartimin e planit të punës. Ajo bëri të ditur se do të kërkojnë nga Kuvendi i Kosovës buxhetin e nevojshëm për funksionimin e komisionit, ndërsa tha se do të angazhohen edhe ekspertë të cilët do t’iu ndihmojnë atyre.

Kusari tha se si komision deri më tash kanë dy materiale të punës, i pari tha se është drafti dhe një letër korrespodence nga kryetarja e Kuvendit Vjosa Osmani, në të cilën është përshkruar korrespodenca në mes të akterëve në raport me donacionin i cili ka ardhur në Kosovë.

Ajo tha se për shkak se menaxhimi me pandeminë është duke vazhduar, ka propozuar në draftin e planit të punës që të mos kufizohen vetëm në qeverinë e kaluar, por edhe në këtë aktuale.

Deputeti i AAK-së Shkumbin Demalija, ka kërkuar që në komision të ftohet edhe ministri i ri i Shëndetësisë Armend Zemaj, për shkak të deklaratave se ka pasur keqpërdorime nga ministri paraprak.

Këtë e ka kundërshtuar deputeti i LDK-së Ekrem Hyseni, i cili tha se nëse do të vlerësohet puna e ministrit aktual, duhet të pezullohet puna e këtij komisioni apo të bëhet një komision tjetër.

Kritika për listën e personave që do të ftohen për intervistim ka pasur edhe deputeti i PDK-së Bekim Haxhiu. Ai tha se kërkesa dhe inicimi për këtë komision hetimor ka rrjedhur si pasojë e keqmenaxhmit dhe e humbjes së jetës së një të riu derisa ka qenë në karantinë nën mbikëqyrjen e shtetit.

Haxhiu tha se hetimi duhet të jetë i paanshëm dhe profesional, derisa shtoi se nuk është i interesuar të bëjë politikë, por që të bëhet një raport përfundimtar real për gjendjen.

Ndaj deklaratës së deputetit Haxhiu, ka reaguar kryetarja e Komisionit, Mimoza Kusari, e cila tha se lista e dëshmitarëve mund të zgjerohet, derisa e ka akuzuar që po bënë politikë.

Sa i përket listës së dëshmitarëve, Kusari tha se nuk është e finalizuar dhe se mund të zgjerohet.

Bekim Haxhiu i PDK-së, iu përgjigj kryetares së komisionit se nuk është komentuese e deklaratave të tyre.

Komisionit Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë COVID-19 nga ana e Qeverisë së Kosovës është votuar me 4 qershor, ndërsa do të ketë mandat deri në dhjetor të këtij viti. /kp