Përfaqësues politik në Luginë e Preshevës, kanë shfrytëzuar të drejtën për të votuar për zgjedhjet nacionale në Serbi, duke thënë se për herë të parë shqiptarët janë në një platformë të unifikuar.

Kryetari i Preshevës, Shqiprim Arifi, ka shfrytëzuar të drejtën e tij për të votuar për zgjedhjet parlamentare në Serbi. Pas votimit ai u ka bërë thirrje qytetarëve që të dalin dhe të votojnë.

Arifi tha se për herë të parë shqiptarët janë bashkuar në një listë, e që sipas tij, qëllimi është zgjidhja e problemeve të qytetarëve.

“Marrëveshje e cila ka për qëllim që të fillojmë nga sot e tutje një proces të ri, i cili mundohet hap pas hapi dhe dalë ngadalë me i zgjidh problemet tona. Sot shohim një lëvizje të qytetarëve në vendin tonë në Preshevë dhe shohim që qytetarët e Komunës së Preshevës po edhe të luginës në përgjithësi kanë parë këtë listë si një listë e cila unifikon dhe inkludon sesa përjashton, kështu që në këtë drejtim sot nuk votohet një parti, as një kryetar, as një politikan, por sot votohet kombi me këtë listë të unifikuar dhe kjo është rëndësia e kësaj dite. Ne nuk pretendojmë dhe nuk kemi ambicie që kjo listë sot të fillojë të zgjidh problemet, por ne pretendojmë dy gjëra. E para, në unikatin e kësaj liste e cila është nëpërmjet unifikimit e cila ka ndodhur për herë të parë që 20 vite. E dyta, nëpërmjet asaj që nga sot e tutje fillon një proces i ri, një kapitull i ri me një spektër politik të shqiptarëve në Luginën e Preshevës të bashkuar dhe me një qasje të fokusuar në problemet”, tha ai.

Ai ka ftuar qytetarët e Luginës së Preshevës që të shfrytëzojnë të drejtën e votimit.

Bashkimi i shqiptarëve në një listë, Arifi tha se do të ndikojë që në Kuvendin e Serbisë të përfaqësohen më mirë interesat e shqiptarëve.

“Vitet e kaluara kemi pasur spektrin politik të përçarë, kemi pasur vetëm një deputet nga një parti politike, i cili më shumë i ka shërbyer pastaj sistemit sesa i ka shërbyer interesit të shqiptarëve. Me këtë rast ne po e ndryshojmë qasjen dhe po mundohemi me këtë qasje të re që po unifikojmë krejt shqiptarët, po mundohemi në numrin më të madh njëherë nëpërmjet kuantitetit me arritë në Beograd, me krijua pastaj në vazhdimësi kualitet”, tha ai.

Ardita Sinani, kryetare e Partisë së Veprimit Demokratik dega në Preshevë, ka votuar për zgjedhjet parlamentare të Serbisë.

Ajo u ka bërë thirrje qytetarëve të Preshevës që përmes votës së tyre të shprehin vullnetin e tyre.

“Procesi sot ka filluar mbarë, uroj të përfundojë edhe deri në fund ky proces ashtu siç është nisur. Unë ftoj të gjithë qytetarët të jenë në cilësinë e përgjegjshmërisë, të shprehin vullnetin e tyre me deklarimin e votës të tregojnë pjekuri dhe maturi politike…Për shkak të heshtjes zgjedhore duhet të jem pak më e konservuar, por unë uroj që të gjithë shqiptarët e Luginës së Preshevës të dalin sa më masovikisht për të shprehur vullnetin e tyre sot me votë”, tha ajo.

Të drejtën për të votuar e ka shfrytëzuar edhe kandidatja për deputete nga kjo parti në listën Alternativa Demokratike Shqiptare-Lugina e Bashkuar, Edita Asllani.

Pas votimit ajo tha se këto zgjedhje janë të veçanta për shkak se për herë të parë i gjithë spektri politik i Luginës është i bashkuar.

“Këto zgjedhje parlamentare kësaj radhe kanë një rëndësi dhe peshë të veçantë krahas me zgjedhjet tjera, për shkak se për herë të parë i gjithë spektri i Luginës është i unifikuar për të dal me një listë të përbashkët”, tha ajo.

Të drejtën për të votuar e ka shfrytëzuar edhe kandidati për deputet në listën Alternativa Demokratike Shqiptare-Lugina e Bashkuar, Argjend Bajrami.

Ai pas votimit tha se lista e përbashkët është e përkrahur nga Shqipëria e Kosova, për çka ka ftuar qytetarët që ta mbështesin me votën e tyre.

“Janë duke u mbajtur zgjedhjet parlamentare, është për herë të parë në këtë shtet shqiptarët janë në një platformë të unifikuar politike. Platformë kjo e cila është vetëm një pikënisje dhe të vazhdojë në mënyrë sistematike për përmirësimin e gjendjes së qytetarëve të Luginës në këtë vend në mënyrë institucionale. Kjo listë, kjo platformë e përbashkët është fuqishmisht e përkrahur nga Republika e Shqipërisë dhe ajo e Kosovës, kështu që ky është një besim edhe më i fortë që qytetarët të dalin në mënyrë masive për ta mbështetur me votën e tyre”, tha ai.