Gjyqi i dy priftërinjve filloi sot në Gjykatën Penale të Vatikanit. Njëri akuzohet për abuzim seksual të një djali që ndihmoi kishën dhe tjetri për fshehjen e këtij rasti.

Akuzat u lexuan me zë të lartë në sallën e gjyqit, e cila është hera e parë që Vatikani përshkruan me hollësi çështjen kundër priftërinjve, njëri prej të cilëve ishte një student më i vjetër i seminarit në kohën e abuzimit nga 2007 në 2012, ndërsa tjetri ishte rektori i seminarit për të rinjtë.

Incidenti ndodhi në pallatin e Shën Piut X brenda Vatikanit, përtej rrugës nga vendi ku jeton kreu i Kishës Katolike Romake, Papa Françesku.

Seminari, i drejtuar nga shoqata fetare Como, shërben si vendbanim për djemtë e moshës 12 deri 18-vjeç, të cilët ndihmojnë gjatë meshës së papës në kishën e Shën Pjetrit.

Sipas aktakuzës, Gabriele Martinelli (28) akuzohet për abuzim të autoritetit të përfaqësuesit të lartë të seminarit për të detyruar viktimën më të re në “veprime trupore” të sodomisë dhe masturbimit, duke përdorur dhunë dhe kërcënime.

Ish-rektori Enrico Radice akuzohet se ka ndihmuar Martinelin të shpëtojë nga hetimi, duke pretenduar se pretendimet e viktimës ishin të pabazuara dhe ai u tha prokurorëve të Vatikanit se nuk dinte për abuzimin seksual në pallat.

As Martineli dhe as Radice nuk e pranuan fajin për aktakuzën. Seanca e radhës është caktuar për 27 tetor.