Gjendja e krijuar në Kosovë si pasojë e pandemisë Covid-19, ka rënduar shumë sektorin privat të vendit. Kësisoj, shumë biznese po detyrohen të reduktojnë numrin e punëtorëve brenda kompanive.

Oda e Afarizmit të Kosovës thotë se punëdhënësit nuk mund t’i mbajnë ata punëtorët që i kanë trajnuar për punë në kompani më gjatë, për shkak se nuk janë në gjendje të paguajnë për shërbimet e tyre.

Për t’u treguar tolerant dhe për t’i ndihmuar sado pak këto biznese për kalimin e kësaj gjendje të vështirë me të cilën po ballfaqohemi, gjatë ditës së sotme u diskutua në tryezën e Administratën Tatimore të Kosovës me Odën e Afarizmit të Kosovës”, thuhet në komunikatën e OAK.

Kryetari i OAK-së, Skender Krasniqi kërkoi nga drejtori i përgjithshëm i ATK-së, Ilir Murtezaj, mirëkuptim për bizneset e rregullta.

Ndërsa, Murtezaj theksoi se kanë mbetur në mes të ligjit dhe moralit, e që po rrezikojnë prishjen e sistemit tatimor.

OAK gjithashtu kërkoj që të mos bëhet mbyllja e kontove dhe kësisoj të mos vijë edhe deri tek mbyllja e bizneseve, pavarasisht, mospagimit të borxheve tatimore gjatë këtyre muajve të fundit. Kjo pasiqë të gjitha bizneset aktualisht, janë duke u ballafaquar me vështirësi të shumëta financiare.Po ashtu, kërkesë tjetër e OAK-së ishte edhe rritja e numërit të inspektorëve të Administratës Tatimore të Kosovës dhe atyre komunal. Kjo me qëllim që të gjitha bizneset të jenë të barabarta dhe të punojnë në bazë të ligjit të punës i cili është në fuqi.Ndërsa, vlenë të theksohet se nga marsi deri në korrik të 2020, kemi një rënie prej 20%, apo rreth 900 milion euro më pak qarkullim të bizneseve, në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit 2019, thuhet nga zyrtarë të ATK-së”, thuhet në komunikatë.