Raporti i ri i FMN për perspektivat e ekonomisë botërore për këtë dhe vitin e ardhshëm nuk frymëzon optimizëm.

Organizata ndërkombëtare financiare parashikon një recesion edhe më të thellë dhe një shërim më të ngadaltë nga pasojat e pandemisë së koronavirusit, sesa ai i parashikuar në prill.

Pandemia e koronavirusit ka ndaluar ekonominë botërore, e cila ka ndihmuar në mbajtjen e virusit dhe shpëtoi jetë, por ka shkaktuar recesionin më të keq që nga Depresioni i Madh i viteve 1930, sipas analizës së fundit të FMN.

Mbi 75% e vendeve tani janë duke hequr ndalimin e lëvizjes, edhe pse numri i pacientëve po rritet përsëri. Disa vende po përjetojnë një rikuperim të vogël ekonomik. Sidoqoftë, në mungesë të një zgjidhjeje mjekësore, forca e rimëkëmbjes është shumë e pasigurt dhe ndikimi i pandemisë në sektorë të ndryshëm ekonomikë dhe vende është i pabarabartë, sipas raportit të FMN.

Analiza e re e FMN-së parashikon një recesion edhe më të thellë këtë vit sesa ai i parashikuar në raportin e prillit. Rënia e GDP-së në nivelin global vlerësohet në 4.9 për qind ose 1.9 për qind më e keqe se të dhënat nga analiza e mëparshme, teksa rimëkëmbja për 2021 do të jetë më e vogël, ose 5.4 për qind në vend të parashikuar më parë me 7 për qind.

FMN thotë se ekonomia globale nuk ka dalë ende nga periudha më e keqe, që vendimmarrësit duhet të jenë vigjilentë, dhe të rregullojnë masat në rrethanat e reja dhe se ekonomia ka nevojë për mbështetje fiskale dhe monetare, ndërsa ruan transparencën dhe funksionimin e pavarur të bankave qendrore.

Analistët e FMN-së gjithashtu tregojnë për rreziqet që paraqesin valët e reja të epidemisë, të cilat mund të zvogëlojnë lëvizshmërinë dhe konsumin, duke çuar përsëri në paqëndrueshmëri në financat publike dhe huazime të reja.