Qershia është jashtëzakonisht e shëndetshme, pasi që përmban vitaminën esenciale C, acidin folik, kalciumin, hekurin, por edhe më të vlefshmin nga të gjithë antocianidin.

Ndërsa marrin një ngjyrë të kuqe të errët, qershitë bëhen më të shëndetshme. Në vitet 1950, mjeku Ludwig Koch vërtetoi se qershitë kurojnë reumatizmin dhe cermën, zvogëlojnë nivelin e acidit urik dhe trajtojnë inflamacionin.

Kështu që nëse vuani nga cerma, rekomandimi është që të përfitoni nga sezoni i qershisë dhe të hani këtë frut sa më shpesh të jetë e mundur.

Qershitë janë një ilaç natyral edhe për celulitin, parandalojnë rrudhat, stimulojnë stomakun, zorrët, pankreasin dhe tretjen, largojnë ujin nga rrjedhja e gjakut dhe për këtë arsye lehtësojnë zemrën, aktivizojnë mëlçinë dhe veshkat.

20 qershi kanë 10 herë efekt më i fortë se aspirina, dhe parandalojnë formimin e kariesit dhe pllakës dentare.

Ndryshe, cerma është një sëmundje reumatike metabolike e shkaktuar nga prania e shtuar e acidit urik, hiperuricemia në serum dhe depozitimi i kristaleve urate mono-natriumi te nyjat dhe indet e buta.

Diagnoza e kësaj sëmundjeje duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi fillimi i shpejtë i terapisë rezulton me përmirësim më të shpejtë.