Piratët somalezë rrëmbyen një anije me flamur të Panamasë, i pari rrëmbim i suksesshëm që nga viti 2017, thanë zyrtarët rajonalë të enjten.

Anija po udhëtonte nga Emiratet e Bashkuara Arabe për në portin e Mogadisho kur përjetoi probleme teknike, tha Musse Salah, guvernatori i rajonit Gardafu, i cili është pjesë e rajonit verior gjysmë-autonom Puntland.

Anija u sulmua nga gjashtë piratë natën e së mërkurës, tha ai. Numri dhe kombësia e ekuipazhit nuk dihet, por negociatat për lirimin e tyre janë duke vazhduar.

Në kulmin e fuqisë së tyre në vitin 2011, piratët somalezë kryen 237 sulme në brigjet e Somalisë dhe mbajti qindra pengje, tha Byroja Ndërkombëtare Detare.

Sulmet më vonë pushuan papritmas, kryesisht për shkak se kompanitë e transportit detar përfshinë protokolle më të mira të sigurisë, duke përfshirë roje, lundrimi larg Somalisë dhe punësimin e kompanive private të sigurisë.

Anijet luftarake ndërkombëtare që veprojnë si pjesë e koalicionit gjithashtu kanë ndihmuar në zvogëlimin e numrit të sulmeve.