Hulumtimi i fundit ka treguar se maska kirurgjikale ndërhyn më pak në njohjen e fjalës, përkatësisht zëri dëgjohet më mirë përmes saj.

Kjo është thënë nga studiuesi i Departamentit të Kirurgjisë Neurologjike në Shkollën Mjekësore Feinberg nga Çikago, Javad Fares, raporton CNN.

Hulumtimi është bërë pasi është vërejtur se njerëzit që mbajnë maska janë më pak të kuptueshëm, përkatësisht fjalimi i tyre është më i vështirë për t’u kuptuar dhe rezultatet janë marrë duke ekzaminuar katër lloje maskash – dy lecka, kirurgjikale dhe N 95.

Një nga autorët e studimit, Joseph Toscano, një profesor i psikologjisë dhe shkencës së trurit në Universitetin e Pensilvanisë, tha se një studim i mëparshëm se si maskat e ndryshme ndikojnë në të folur shërbeu si frymëzim për kërkimin.

Një problem i veçantë është se maskat ua bën të pamundur komunikimin njerëzve me dëmtime të dëgjimit, të cilët lexojnë nga buzët e tyre.

Përndryshe, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve sugjerojnë që mësuesit dhe kujdestarët të mbajnë maska transparente ose maska pëlhure me një panel plastik transparent kur ndërveprojnë me fëmijë të vegjël që mësojnë të lexojnë, studentë që mësojnë gjuhë të reja ose njerëz me aftësi të kufizuara në dëgjim ose dëmtime, dhe një studim i fundit tregoi se ekziston edhe një mundësi me maska kirurgjikale, pasi është treguar se kuptueshmëria është më e mirë.

Gjithashtu, maskat kirurgjikale duhet të rekomandohen për të gjithë ata që kanë një problem me komunikimin me anëtarët e familjes.

Ekspertët gjithashtu paralajmërojnë se çfarëdo që të bëjmë, nuk duhet ta heqim maskën.

“Studimi ynë sugjeron që shqetësimi për komunikimin verbal nuk është një arsye e domosdoshme për të mos mbajtur maskë në situatat e përditshme”, tha Toscano.